Viikko 33/2015

Viljafutuurit ovat palanneet heinäkuun huipuista sadonkorjuun ylittäessä heinäkuun odotukset. Euroopan sadonkorjuu on pitkällä, mutta Suomessa kiireisin puintikuu lienee syyskuu.

Maailman viljapörsseissä nähtiin suuria muutoksia heinäkuun aikana mm. säähuolien hermostuttamien markkinoiden takia. Nopean nousun jälkeen futuurien lasku on ollut nopeaa kesäkuun alun tasolle. Sadonkorjuun eteneminen ja korjatun viljan määrän ja laadun selviäminen on rauhoittanut markkinoita. Pohjoisella pallonpuoliskolla korjataan suuri viljasato, vaikka jäädäänkin viime kauden ennätyksestä. Markkinat seuraavat aktiivisesti viljankorjuuta sekä syysviljojen kylvöjen etenemistä. Venäjä on voittanut viime viikkoina mm. suuren vehnänostajan Egyptin myllyvehnän ostotendereitä alle 200 dollarin tonnihinnalla purkusatamaan toimitettuna. Tämä on euroissa alle 185 €/tn, johon siis sisältyy myös merirahti ostajan osoittamaan satamaan. Hinta on edullisin useaan vuoteen ja kertoo osaltaan tämän hetken suuresta tarjonnasta kansainvälisillä viljamarkkinoilla.

Euroopassa pelättiin heinäkuun helteiden pienentävän vehnäsatoja. Ainakin Ranskassa – EU:n suurimmassa viljantuottajamaassa – tämä huoli on ollut aiheeton, sillä maassa korjattiin suurin vehnäsato sitten vuoden 1998, n. 39 miljoonaa tonnia, jossa lisäystä on viime vuoteen verrattuna 2 miljoonaa tonnia. Suotuisten korjuuolojen takia sato korjattiin myös hyvälaatuisena, joten ranskalaisilla on alkaneella kaudella tarjolla sekä vehnän laatua että määrää. Näyttääkin siltä, että helteisten säiden tullessa pääosa syysvehnistä oli kehityksessään jo niin pitkällä, että tällä ei ollut enää vaikutusta sadonmuodostukseen. Sen sijaan tärkeä rehukasvi maissi on kärsinyt laajasti ympäri Eurooppaa kuumasta ja kuivasta säätyypistä ja sen sadot tulevat jäämään huomattavasti tavanomaista pienemmiksi. Nähtäväksi jää, miten tämä vaikuttaa rehuviljojen kokonaismarkkinaan.

Suomessa viljanpuinnit eivät ole käytännössä alkaneet edes syysviljojen osalta. Elokuun alkupuolen lämmin ilmamassa on jouduttanut kasvukautta, mutta siitä huolimatta ollaan selvästi tavanomaista jäljessä. Useista viime vuosista poiketen tärkein puintikuukausi on nyt syyskuu. Luonnonvarakeskus Luke julkaisi arvionsa kotimaan viljasadoista ja sen arvion mukaan sato jää vain n. 3,4 miljoonaan tonniin, joka on toteutuessaan n. 700 000 tonnia viime kautta pienempi. Erityisesti ohra on kärsinyt sateisesta alkukesästä ja yhdistettyinä maltilliseen kylvöalaan sillä kokonaissato jää yli 400 000 tonnia viime vuotta pienemmäksi vain reiluun 1,4 miljoonaan tonniin. Myös vehnän ja kauran sadot jäävät viime kaudesta, mutta kuitenkin selvästi vähemmän. Luken mukaan keskimääräinen ohrasato jää märkyyden kiusaamien kasvustojen takia alle 3 tn/ha tasolle. Sen sijaan vehnällä ja kauralla kasvustot eivät ole kärsineet yhtä pahasti ylimääräisestä sateesta ja korjattava sato saattaa ylittää Luken arvion. Sekalaisten kasvustojen ja myöhäisen korjuuajan takia viljojen laatuvaihtelut voivat olla tänä syksynä suuria. Siksi on tärkeää, että mahdollisuuksien niin salliessa selvästi erilaatuiset viljaerät puidaan, kuivataan ja varastoidaan erillään ja ne kannattaa myös analysoida heti puintien jälkeen, jotta sadon laatukuva täsmentyy.