Viikko 31/2018

Markkinakatsaus viikolla 31/2018 

Mustanmeren alueella sadonkorjuu on täydessä vauhdissa, jota ovat haitanneet puintiaikaan osuneet paikoin kovatkin sateet. Nämä sateet ovat heikentäneet vehnän laatua Venäjällä ja Ukrainassa, mutta kuinka suuri vaikutus laatuihin lopulta on, on vielä epäselvää. Yleensä alueella hyvää satoa rummutetaan hyvin kuuluvasti, mutta ongelmatilanteiden aikana uutisten tuottaminen julkisuuteen saakka on selvästi rajoitetumpaa. Australiaa vaivaa tällä hetkellä kova kuivuus, joka jatkuessaan tulee rajoittamaan mm. maan loppuvuodesta puitavan vehnän määrää. Markkinat seuraavat alueen säätiloja lähiviikkojen ja kuukausien aikana, kuten myös pohjoisen pallonpuoliskon sadonkorjuuta ja syyskylvöjen etenemistä.

EU:n satoarviot ovat päivittyneet korjuun edetessä. Sato tulee jäämään aiempia arvioita heikommaksi keskisessä Euroopassa ja mm. sen takia viljan pörssinoteeraukset ovat nousseet voimakkaasti kuluvan viikon aikana. Sen sijaan mm. osassa Ranskan alueista korjattu vehnä on ollut laadultaan hyvää. 200 €/tn maaginen raja ylitettiin Euronextissä (Matif) Pariisissa viime viikon aikana. Myös mm. Chicagon viljapörssissä hinnat ovat nousseet, mutta siellä markkina on reagoinut Eurooppaa rauhallisemmin uusiin satouutisiin. Itse asiassa Pohjois-Amerikassa satotiedot ovat olleet varsin hyviä, mikä selittää rauhallisemman hintakehitykset Atlantin takaisissa viljapörsseissä. EU:ssa rapsin hinta on noussut, mutta Pohjois-Amerikan soijan sekä canolan (rapsi) hyvät sato-odotukset sekä tuonti Euroopan markkinoille rajoittanee hinnan lisänousua. On odotettavissa, että Eurooppaan tullaan tämän satokauden aikana tuomaan vilja- ja öljykasveja poikkeuksellista tuontimaista, jotta maanosan käyttäjät saavat tarpeensa täytettyä.

Suomessa ensimmäiset syysviljojen puinnit on tehty, mutta myös aikaisia ohria on päästy paikoin korjaamaa. Satotuloksista on toistaiseksi vielä vähän tietoa saatavilla, mutta vaihtelut ovat olleet suuria sekä puiduissa määrissä että laaduissa. Helteisellä säällä kuivaa viljaa puitaessa vilja kiertää kuivurissa vain vähän aikaa ja siksi mm. esipuhdistimet pitää säätää riittävän suuriksi, jotta roskaa ja pölyä poistuu kuivurissa mahdollisimman paljon. Myös viljan jäähdytyksessä on oltava huolellinen, jotta varastosiilon ei mene liian kuumaa viljaa, joka voi aiheuttaa ongelmia myöhemmin kauden aikana. Näytteet kannattaa toimittaa kauppaan mahdollisimman pikaisesti, jotta laatutieto on hyödynnettävissä koko viljaketjussa viljelijästä kaupan kautta sitä tarvitsevalle teollisuudelle joko kotimaassa tai viennissä. Ja viljelijänkin kannalta on hyvä tietää hyvissä ajoin, mikä korjatun viljan laatu on, jotta pystyy seuraamaan oikean viljamarkkinaa.

Viljan hinnat ovat nousseet viikon aikana selvästi, vaikka varsinaisia uuden sadon ”avaushintoja” ei enää olekaan useimmilla toimijoilla käytössään – viljaa kun ostetaan ja käytetään vuoden jokaisella viikolla.