Viikko 27/2018

Markkinakatsaus viikolla 27/2018

Elämme nyt todellisessa säämarkkinassa, viljapörssien futuurinoteeraukset reagoivat nyt viivytyksettä eri tuotantoalueiden sääolosuhteen muutoksista aiheutuviin satoennustemuutoksiin. Yhdysvaltain maissikasvustoista 76%:ia, vehnäkasvustoista 77 %:ia ja soijakasvustoista 71%:ia on tällä hetkellä hyvässä tai erinomaisessa kunnossa. Soijakasvustoista hyväkuntoisia oli viime vuonna samana ajankohtana 64 %:ia. USA:n eteläisissä osavaltioissa syysvehnänkorjuu on edellä viime vuodesta ja suurimmat huolet USA:n sadon onnistumisen osalta ovatkin hälvenemässä.

Mustan meren alueen vehnän FOB-myyntihinnat ovat olleet viikon ajan noususuuntaisia. SovEcon laski Venäjän vehnän alkaneen satokauden tuotantoennustetta 73,1 miljoonasta tonnista 72,5 miljoonaan tonniin. Sadonkorjuu on Venäjällä jäljessä viime vuodesta ja satoennustetta voidaankin joutua edelleen alentamaan. Tämä on yksi suurimpia epävarmuustekoijöitä vehnämarkkinassa tällä hetkellä

Euroopassa kasvustot ovat vahvasti kaksijakoiset. Etelässä ja lännessä kasvukausi on ollut suosiollinen ja esimerkiksi Espanjassa jopa poikkeuksellisen hyvä. Sen sijaa pohjoisessa ja idässä on kärsitty kuivuudesta. Etenkin Itämeren alueen maissa satomäärät uhkaavat jäädä poikkeuksellisen pieniksi. On yhä selvempää , että varsin poikkeuksellisesti alueelle joudutaan tulevan satovuoden aikana tuomaan viljoja muualta, jotta paikallisiin kysyntätilanteisiin voidaan vastata. EU 28:n kokonaissatoarvio on silti edelleen hyvä, yli 303 miljoonaa tonnia ja se kasvaa toteutuessaan viime vuodesta viidellä miljoonalla tonnilla.

Kotimaan satoennusteissa on esittäjästä riippuen tavanomaista suurempaa vaihtelua. Selvää on että sääolosuhde ja kylvöalamuutokset tuottavat Suomeen tulevana syksynä alle 3 miljoonan tonnin viljasadon. Verrattuna viime vuoden 3,6 miljoonan kokonaissatoon pudotus on iso ja suurin epätasapaino tuotannon ja kulutuksen välille kotimaassa syntyy vehnälle.

Kasvukautta on vielä jäljellä ja loppukesän sääolosuhteella on vielä vaikutusta kokonaissadon määrään ja laatuun. Nyt kannattaakin panostaa myös välttävässä kunnossa olevien kasvustojen kasvinsuojeluun, erityisesti tautitorjuntaan ja varmistaa että kasvustoissa oleva satopotentiaali tulee täysimääräisesti hyödynnettyä. Muistetaan että viljalla on erittäin hyvä kysyntä alkaneena satovuotena.

Katseet kannattaa suunnata myös syysviljan kylvöihin, syksyn 2018 ruissato jäänee 50 000 tuhanteen tonniin, mikä kattaa vain puolet kotimaan vuoden kulutuksesta. Varastotasojen ollessa alhaiset, markkinatilanne sallii suurenkin ruisalan kylvämisen tulevana syksynä. Syysviljojen siementen saatavuustilanne on myös poikkeuksellisen hyvä.

Tervetuloa kuluvalla viikolla Okra-näyttelyyn osastollemme keskustelemaan viljakaupan näkymistä!

Lue Viljelyohjelman viimeiset vinkit:

Viikko 25: Kuivuudesta stressaantuneet viljelykasvit ovat entistä alttiimpia kasvitaudeille »
Viikko 24: Korrensääteet – vakuutus onnistuneelle sadonkorjuulle »
Viikko 23: Öljykasvien kasvinsuojelu ja kasvustorakenteen muokkaus »

Viikko 22: Valmistaudu viljojen rikkakasviruiskutuksiin »
Viikko 21: Tuholaisten tarkkailu on nyt ajankohtaista niin viljoilla kuin öljykasveilla »
Viikko 20: Hivenravinnepuutokset kannattaa ehkäistä yhdistämällä lehtilannoitus kasvinsuojeluruiskutuksiin »
Viikko 18: Syysviljan rikkatorjunta keväällä »
Viikko 17: Nyt on aika lannoittaa syysviljat ja nurmet! »

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}