Viikko 27/2016

Markkinakatsaus viikolla 27/2016

Pohjoisella pallonpuoliskolla kasvukausi on ollut pääasiassa suotuisa. Yhdysvalloissa syysvehnien puinnit ovat hyvässä vauhdissa ja sadosta odotetaan runsasta. USA:n maatalousministeriö päivitti kylvöalansa 30.6. ja se lisäsi vehnien kylvöalaa selvästi markkinoiden odotuksia enemmän. Tämän seurauksena viljapörssien vehnäfutuurien noteerauksen putosivat sekä Pariisissa että Chicagossa merkittävästi. USDA:n mukaan vehnää on runsaasti varastoissa ja myös tämän kauden sadosta odotetaan suurta. Myös Venäjän maatalousministeriö lisäsi omaa arviotaan maan viljantuotannosta 110 miljoonaan tonniin, muutos on neljä miljoonaa tonnia aiempaa suurempi. Tämä on toteutuessaan Venäjällä erittäin suuri sato. Edellisten vuosien hyvien satojen kasvattamat maailman suuret viljavarastot pitävät viljojen hintaodotukset maltillisina.

Viimeisen kuukauden aikana EU:n suurissa viljantuottajamaissa on saatu sateita kasvustojen kunnon kannalta jopa liikaa. Aiemmin arvioitiin, että etenkin Ranskassa sateet laskevat sekä myllyvehnän että ohran laatua, mutta tästä ei olla täysin yksimielisiä ja lopullinen vastaus saadaan vasta korjuun ollessa selvästi käynnissä. Etenkin Espanjassa on ollut kasvukauden aikana tavanomaista sateisempaa ja siksi siellä odotetaan normaalia parempaa viljasatoa, mikä voi vähentää maan tuontimääriä seuraavan satokauden aikana. Kaikkiaan EU:ssa odotetaan ranskalaisen Strategie Grainsin mukaan yli 313 miljoonan tonnin viljasatoa, joka on toteutuessaan viime kautta lähes 4 miljoonaa tonnia suurempi. Iso-Britannia äänesti juhannuksen aikaan EU-eron puolesta. Vielä ei ole tarkkaa kuvaa siitä, miten Brexit aikanaan vaikuttaa viljamarkkinoiden toimintaan.

Suomessa kylvöalat julkaistiin kesäkuun alussa. Kaura-ala kasvoi 8 %, ohra-ala väheni 5 %, vehnäala laski 10 % ja ruisala pieneni 16 %. Positiivinen asia oli rapsialan kasvu 61 prosenttiyksiköllä. Ensimmäisen kerran rapsiala oli rypsialaa suurempi ja yhteensä öljykasveja kylvettiin reilu 62 000 ha, mutta öljykasvimarkkinan vahvuuteen nähden niitä olisi voinut olla kylvössä enemmänkin. Alkukauden kuivuus muuttui kesäkuun lopussa runsaiksi sateiksi ja paikoitellen vettä on saatu jopa ennätysmääriä, mikäli sadekuuro on osunut paikalle.

K-maatalous on mukana omalla osastollaan Okra-maatalousnäyttelyssä 6.-9.7.2016 Oripäässä. Tervetuloa osastollemme!

Seuraa Vilja-alan yhteistyöryhmän toimintaa osoitteessa www.vyr.fi ja ota sivu suosikkeihisi!

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}