Viikko 27/2015

Viljafutuurit ovat vahvistuneen kesä-heinäkuun taitteessa eri puolilla maailmaa olevien säähuolien takia. Lähiviikot näyttävät mihin suuntaan markkinat lähtevät, kun pohjoisella pallonpuoliskolla korjattavan sadon laatu ja määrä alkavat selvitä.

Markkinakatsaus viikolla 27/2015

Maailman viljapörsseissä on eletty hektistä aikaa kesäkuun viimeisestä viikosta lähtien. Vilja- ja öljykasvifutuurit ovat vahvistuneet nopeasti mm. maailman säähuolien vauhdittamina. USA:n Keskilännessä sademäärät ovat olleet runsaita ja ne ovat osaltaan haitanneet kasvukautta maissilla sekä viimeisten soijapeltojen kylvöjä. Sateet ovat myös huolestuttaneet markkinoita Keskilännessä korjattavan syysvehnän laaduissa. Kanadassa puolestaan on ollut liian kuivaa.

Etelä-Amerikassa kasvuolot ovat sen sijaan hyvät sekä Brasiliassa että Argentiinassa, jotka ovat suuria tekijöitä maailman soijan- ja vehnäntuotannossa. Kansainvälinen Viljaneuvosto IGC päivitti kesäkuun arviotaan maailman viljantuotannosta 1966 miljoonaan tonniin, joka on selvästi viime vuoden ennätystä 2011 miljoonaa tonnia pienempi, mutta silti viime vuosien tuotantomäärien keskiarvon yläpuolella. Esimerkiksi satokaudella 2012/13 maailman viljasato oli vain 1795 miljoonaa tonnia. Parin viime vuoden erinomaisen sadon jäljiltä maailman laskennalliset viljavarastot ovat suuret, 422 miljoonaa tonnia.

Euroopassa viljanpuinnit ovat alkaneet maanosan eteläosista. Ensimmäiset tulokset Ranskan ohrasadosta ovat melko hyviä sekä määrällisesti että laadullisesti. Viimeisten päivien Euroopan lämpöaallon vaikutukset viljasatoihin ovat vielä auki. On kuitenkin arvioitu, että lähes korjuukypsälle viljalle lämmöllä ei ole enää suurta satoa alentavaa vaikutusta, mutta esimerkiksi kauran ja ohran jyväkoko saattaa kärsiä etenkin Espanjassa. Euroopassa tullaan korjaamaan selvästi pienempi sato kuin viime vuoden ennätys 323 miljoonaa tonnia, mutta silti viljaa korjattaneen noin 302 miljoonaa tonnia, joka vuosikymmenen mittaisella tarkastelujaksolla yksi suurimmista viljasadoista. Seuraavat viikot ratkaisevat kuitenkin miten viljasadon laatu ja määrä kehittyvät.

Suomessa kylvöt venyivät aivan kesäkuun loppuun saakka. Sateisen alkukesän jäljiltä on nähtävissä, että ohrapellot ovat paikoin kärsineet pahastikin runsaista sateista. Kuitenkin tila- ja peltolohkokohtaiset erot ovat valtavia ja nyt kannattaa panostaa niihin viljakasvustoihin, joilla on hyvä satopotentiaali. Etenkin kaurat ja kevätvehnät ovat pääosin hyvässä kasvukunnossa ja niihin kannattaa panostaa mm. hyvällä kasvinsuojelulla. Viljalle on kysyntää juuri alkaneella uudella satokaudella. Syysviljat ovat hyvässä kunnossa ja on odotettavissa, että niistä korjataan suuri sato – on jopa mahdollista, että rukiissa saavutetaan omavaraisuus vuosikymmenten tauon jälkeen.