Viikko 22/2019

Markkinakatsaus viikolla 22/2019

USA:n Keskilännen maissivyöhykkeen osavaltioissa etenkin maissinkylvöt ovat jatkuvien sateiden takia pahasti jäljessä tavanomaisesta. Sääennusteiden mukaan sateinen sää jatkuu seuraavaan viikon ajan ja tämä viivästyttää kylvöjä entisestään. Optimaalinen kylvöikkuna alkaa tämän jälkeen olla takana ja tällä tulee olemaan vaikutuksia satotasoihin. Viime viikon aikana maissifutuurit nousivatkin Chicagossa, ja samaa nousua on havaittu Atlantin takana myös soijalla ja vehnällä. Korkeammat futuurihinnat ovat rantautuneet Eurooppaankin ja mm. Euronextin (Matif) vehnäfutuurit vahvistuivat viime viikon aikana selvästi, laskettuaan sitä ennen koko alkuvuoden ajan. Mustanmeren alueella viljakasvustot ja olosuhteet näyttävät sen sijaan jälleen vahvoilta, joten sen alueen viljantuotantopotentiaalia ei tule väheksyä, kuten on nähty viimeisten vuosien aikana useamminkin. Satokaudella 2019/20 Venäjän viljantuotannon arvelleen olevan 118 miljoonan tonnin tasolla, mutta maan viranomaisten tavoitteena on kasvattaa tuotanto 150 miljoonaan tonniin vuoteen 2035 mennessä, josta vientiin ohjautuisi n. 56–58 miljoonaa tonnia. Vertailun vuoksi, EU:n viljantuotannon määrän on arveltu syksyn -19 sadosta olevan n. 306 miljoonaa tonnia.

EU:n satoarvioissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia, esimerkiksi ranskalainen Strategie Grains arvioi unionille tällä hetkellä reilun 306 miljoonan tonnin viljasatoa kaudella 2019/20. Kevään sateet ovat parantaneet viljojen näkymiä etenkin keskisessä Euroopassa. Markkinat seuraavat Euroopassakin USA:n viivästyneitä kylvöjä.

Suomessa kylvöt ovat pääosin tehtynä maan etäosista aina Pohjanmaalle asti. Viikonlopun sadealue mahdollistaa kylvöille hyvän lähtökohdan kasvukauteen. Ylivuotisten viljavarastojen on arveltu jäävän selvästi viime vuosia pienemmiksi, joten tulevalle sadolle on hyvät odotukset sekä määrän että laadun suhteen. Nähtävästi rehuohraa tulee jäämään ylivuotiseksi viljoista selvästi eniten, ja vanhan sekä uuden sadon hintanoteeraukset lähestyvät toisiaan. Kesäkuun alussa selviävät kevään kylvöalat, joita käytetään yhdessä sato-odotusten kanssa tulevien viljataseiden pohjana. Viime syksyn erittäin runsaiden n. 40 000 hehtaarin ruiskylvöjen ansiosta rukiin satoarvio on lähes 140 000 tonnia, joka kattaa näin ollen erittäin hyvin Suomen n. 100 000 tonnin vuotuisen kulutuksen. Rukiinviljelyssä pitäisi siirtyä yhä enemmän sopimusviljelyyn, jotta markkina olisi mahdollisimman hyvin tasapainoinen. On myös huomattava, että ruista kuluu myllyissä tasaisesti ympäri vuoden ja siksi myös sen toimitukset myllyille olisi hyvä porrastaa pitkin vuotta.

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}