Viikko 20/2018

Markkinakatsaus viikolla 20/2018

Yhdysvaltojen eteläosissa syysviljojen kunto on säilynyt markkinoiden odotuksia heikompina, kun liian vähäisistä sateista johtuva kuivuus heikentää sato-odotuksia. Tämä on tukenut viljojen futuurihintoja etenkin Chicagossa, mutta myös muualla maailmassa. Euro on heikentynyt viimeisten viikkojen aikana selvästi dollaria vastaan. Tällä on positiivinen vaikutus futuurinoteerauksiin Euroopassa, sillä kolmansien maiden vientikaupat ovat käytännössä dollaripohjaisia. Mahdollinen kauppasota Kiinan ja USA:n välillä tuo markkinoille vielä oman lisänsä ja onkin odotettavissa, että käänteitä riittää tulevien viikkojen ajan ja se tulee aiheuttamaan markkinoille hintojen vaihtelua. Argentiinan sadonkorjuuajan kovat sateet ovat heikentäneet etenkin soijasadon määrää ja se on alenemassa viime vuodesta kahdella miljoonalla tonnilla 38 miljoonan tonniin.

Ukrainassa myöhäiset kevätkylvöt ovat loppusuoralla. Arvioiden mukaan ohra-ala jää 10 % viime vuotta pienemmäksi, koska viljelijät vaihtoivat muihin kasveihin ohran optimaalisimman kylvöikkunan mennessä umpeen. Sen sijaan mm. herneentuotanto jatkaa kasvuaan jo toista vuotta peräkkäin ja se lisääntyy miljoonalla tonnilla. Myös auringonkukan ja maissin kylvöt ovat jopa viime vuotta edellä ja alaa lienee siirtynyt ohralta myös näille kasveille. On mahdollista, että Ukrainassa sekä maissin että auringonkukan kylvöalat rikkovat uusia ennätyksiä. Ensi viikoksi ennakoidaan sateita, jotka parantavat juuri kylvettyjen peltojen sato-odotuksia. Sen sijaan Venäjällä viljantuotannon näkymissä on enemmän vaihtelua eri tuotantoalueiden välillä ja kestänee vielä joitakin viikkoja, ennen kuin tilanteesta saadaan tarkempia tietoja.

Euroopassa viljapörssit ovat nousseet viimeisen viikon aikana selvästi mm. USA:n satohuolien takia. Arvioiden mukaan maailman suurimpien viljanviejien tuotanto jää tulevalla satokaudella aikaisempia vuosia pienemmäksi ja tällä on ollut markkinoilla hintoja kohottava vaikutus. EU:sta on viety kuluvalla satokaudella vain 17,75 miljoonaa tonnia vehnää kolmansiin maihin, kun esimerkiksi viime satokaudella vastaava luku oli yli 22 miljoonaa tonnia. Rajusti alempi vientiluku kertoo karua kieltään eurooppalaisen vehnän hintakilpailukyvyttömyydestä ja toisaalta Mustanmeren maiden suuresta ja edullisesta vehnäsadosta. Kilpailu maailmanmarkkinoilla on kovaa ja jokaisena vuotana meriitit pitää ansaita uudelleen. Öljy on kallistunut selvästi ja nopeasti ja se ohitti kuluneella viikolla 80 USD rajan barrelilta.

Suomessa kylvötyöt ovat olleet kuluneella viikolla hyvässä käynnissä. Kylvöjen etenemisessä on runsaita eroja eri alueiden välillä johtuen mm. maalajeista ja muokkaustavasta sekä myös tilojen välisiä eroja on havaittavissa. Loppuviikon kovat ukkoskuurot ovat olleet hyvin paikallisia, mutta kohdalle osuessaan ne saattavat aiheuttaa mm. kuorettumista. Suomi on Pohjois-Euroopassa ainoita alueita, joissa kevätkylvöt ovat suunnilleen aikataulussa, sillä muualla viivästymät ovat suurempia. Tämä saattaa aikanaan aiheuttaa viivästymisiä sadonkorjuuseen sekä viljojen laatuvaihtelua. Toteutuneet kylvöalat saadaan selville vasta kesäkuun aikana, mutta arvioiden mukaan esim. kaura-ala kasvaa.

Lue Viljelyohjelman viimeiset vinkit:

Viikko 20: Hivenravinnepuutokset kannattaa ehkäistä yhdistämällä lehtilannoitus kasvinsuojeluruiskutuksiin »
Viikko 18: Syysviljan rikkatorjunta keväällä »

Viikko 17: Nyt on aika lannoittaa syysviljat ja nurmet! »

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}