Viikko 20/2016

Markkinakatsaus viikolla 20/2016

Pohjoisella pallonpuoliskolla kasvukausi on ollut pääasiassa suotuisa. Toukokuun USA:n maatalousministeriön USDA:n raportin suurin yllätys oli soijassa, jonka varastot jäävät ennakoitua pienemmiksi uuteen satokauteen siirryttäessä mm. Argentiinan reilujen sateiden takia. Sen sijaan maailman vehnävarastot jatkavat nousuaan jo neljättä vuotta peräkkäin ja ovat nyt laskennallisesti yli 36 % kulutuksesta, mikä on erittäin korkea lukema. Maissin tuotanto saavuttaa ennusteen mukaan uuden ennätyksen, mutta sen varastot eivät silti kasva suuren kulutuksen takia. Soijan markkinoiden odotuksia pienemmät varastot saivat öljykasvien hinnat nousuun. Tämä sekä EU:n alimmat rapsivarastot yli vuosikymmeneen tukevat öljykasvien hintoja myös Suomessa. Eri kasvien hinnoissa juuri öljykasvien hintanäkymät ovatkin kaikkein parhaimmat.

EU:ssa on ranskalaisen Strategien Grainsin mukaan odotettavissa viime vuotta 3 miljoonaa tonnia suurempi viljasato, 312,6 miljoonaa tonnia. Arviot ovat kasvaneet kevään aikana mm. läntisen Euroopan hyvin talvehtineiden kasvustojen ansiosta. Ainoastaan viime viikkoina vallinnut ajankohtaa viileämpi sää on hidastanut kasvustojen kehitystä. Vehnästä odotetaan hyvää satoa Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta muualla tilanne on vielä epämääräinen. Maailmalla ja EU:ssa on tällä hetkellä ja ennusteiden mukaan myös tulevaisuudessa paljon viljaa. Ilman todella merkittäviä säästä johtuvia ongelmia suurilla tuotantoalueilla viljanhintoihin ei ole odotettavissa piristymisiä lähikuukausien aikana.

Suomessa kylvöt lähtivät vauhtiin toukokuun alussa verraten hyvissä ja lämpimissä oloissa. K-maatalouden arvion mukaan kaura-alojen odotetaan kasvavan, ohran pysyvän ennallaan ja kevätvehnän vähenevät. Kasvukauden aikana vehnänviljelyssä kannattaa tavoitteeksi ottaa myllyvehnälaadun tuottaminen, sillä parin viimeisen rehuvehnäpainotteisen vuoden jälkeen Suomessa ei ole juurikaan hyvää myllyvehnää. Myllyvehnälaadun varmistaa tarkoituksenmukaisilla ja riittävillä panostuksilla kasvukauden aikana. Tähän löytyy vinkkejä mm. K-maatalouden Viljelyohjelmaoppaasta. Kauran siemenkauppa on ollut kohtuullisen vireää ja toivoa sopii, että kylvökoneiden laatikkoon on päätynyt mahdollisimman suurijyväisiä lajikkeita. Jyväkoko on tärkeä ominaisuus kauran käyttötarkoituksesta riippumatta ja 1000 siemenen paino tulisi olla lähempänä 40 grammaa kuin 30 grammaa. Siementä uusittaessa kannattaa tutustua mm. puolueettomien lajikekokeiden tuloksiin ja jättää pienijyväisemmät lajikkeet suosiolla hankkimatta. Juuri tulleen tiedon mukaan Huoltovarmuuskeskus myy kesän aikana varastoistaan 15 000 tn vehnää, 300 tn ruista, 5 000 tn kauraa sekä 6 000 tn ohraa.

K-maatalous järjestää 9.6.2016 Viljely- ja Konepäivän K-maatalouden koetilalla Hauholla. Seuraa tapahtuman ilmoituksia sekä sosiaalisesta mediasta että lehdistä. Tervetuloa!

Tutustu Vilja-alan yhteistyöryhmän toimintaan osoitteessa www.vyr.fi ja ota sivu suosikkeihisi!

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}