Viikko 19/2018

Markkinakatsaus viikolla 19/2018

Kevään epäsuotuisien kelien takia syyviljojen kasvustot ovat Pohjois-Amerikassa keskimääräistä kehitystä jäljessä. Pitkään jatkuessaan tämä vähentää alueen satopotentiaalia. Myös Venäjällä on ollut kuivaa tärkeimmillä syysvehnän tuotantoalueella ja kuivuuden ennakoidaan jatkuvan siellä vielä ainakin viikon ajan. Nyt päättyvällä kaudella Venäjän on arveltu tuottavan jopa 85 miljoonaa tonnia vehnää ja vientiarviot ovat olleet jopa 40 miljoonaa tonnia. Ensi kaudella sadon ennakoidaan jäävän selvästi pienemmäksi ja arviot vaihtelevat 72–77 miljoonan tonnin väliltä. Myös vienti olisi tippumassa ensi kaudella 34–37 miljoonan tonnin luokkaan, joka sekin on toki toteutuessaan suuri määrä. Tällä hetkellä markkinat seuraavat mm. näitä alueita hyvin tarkkaan ja ne tulevat reagoimaan kaikkiin suurempiin sääuutisiin joko hintoja tukevasti tai niitä laskevasti. Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppakiista on vaikuttanut mm. durran markkinoihin siten, että parhaillaan laivattavia eriä on jouduttu kääntämään muihin määrämaihin, jota myyjät ovat voineet välttää jopa lähes 180 % tullimaksut. Osa näistä USA:ssa lastatuista eristä on käännytetty mm. Espanjaan, jossa ne voivat sekoittaa markkinoita hetken aikaan myös muiden viljojen osalta. Tällaisilla toimilla saattaa olla hyvinkin laajamittaisia vaikutuksia laajalle alueelle.

Euroopassa kylmä ja märkä kevät on hidastanut kasvustojen kehitystä ja kevättöitä. Nähtäväksi silti jää, kuinka suuri vaikutus näillä viivästymillä on lopullisen satoon. Luonnollisesti kasvukausi vaikuttaa erittäin paljon tulevaan viljan määrään ja laatuun. Markkinat seuraavat sään ja kasvustojen kehitystä jatkuvasti ja reagoivat markkinaan joko sitä vahvistavasti tai rauhoittavasti.

Suomessa kylvötyöt pääsevät kunnolla vauhtiin tämän viikon aikana ja ennusteiden mukaan keli pysyy hyvänä näköpiirissä olevan tulevaisuuden. Nyt alkavalla kasvukaudella etenkin myllyvehnään kannattaa panostaa, jotta kotimaista vehnää riittää myllyjen tarpeisiin myös ensi kasvukauden jäljiltä. Jaetun lannoituksen hyödyt kannattaa selvittää, sillä uudet ja suuren satopotentiaalin lajikkeet hyötyvät siitä selvästi. Monissa maissa jaettu lannoitus on vakiotoimenpide hyvälaatuisen myllyvehnän tuotannossa sekä myös riskinhallinnan väline, sillä lisälannoitusta kannattaa tehdä vain hyväkuntoisille kasvustoille. Suomessa viljan hinnat ovat tasoittuneet talven jälkeen. Viljapörsseissä muutaman viime viikon ajan hinnat ovat kehittyneet positiivisesti mm. säätilojen ja kallistuvan öljyn takia. Kylvöjen jälkeen on vielä hyvä inventoida viime satokauden viljamäärät ja miettiä, mitä niille tekee ennen uuden sadon puintia.

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}