Viikko 19/2015

Viljan futuurimarkkinoilla on nähty laskua huhti-toukokuun vaihteen aikana. Syinä tähän ovat olleet mm. hyvät satonäkymät ja vallitsevat säät pohjoisen pallonpuoliskon viljantuotantoalueilla sekä korkeat varastotasot pääviljoilla.

Markkinakatsaus viikko 19.

Viljakasvustot ovat pohjoisella pallonpuoliskolla pääosin hyvässä kunnossa. Satokauden 2015/16 maailman viljasadon arvellaan jäävän viime vuoden ennätyksestä. Varastot jäävät silti suuriksi, mikä on osaltaan laskenut viljafutuureita viime viikkojen aikana.

Viljan futuurimarkkinoilla on nähty laskua huhti-toukokuun vaihteen aikana. Syinä tähän ovat olleet mm. hyvät satonäkymät ja vallitsevat säät pohjoisen pallonpuoliskon viljantuotantoalueilla sekä korkeat varastotasot pääviljoilla. Kansainväliset Viljaneuvoston IGC:n ensimmäisten arvioiden mukaan maailman viljantuotanto 2015/16 tulee kuitenkin laskemaan edellisen vuoden ennätystasosta kolmisen prosenttia 1947 miljoonaan tonniin. Se on toteutuessaan nykyistä kulutusarviota 23 miljoonaa tonnia pienempi. Laskennalliset varastot tulevat alenemaan 415 miljoonaan tonniin, mutta markkinat pitävät tätä lukemaa riittävänä.

Venäjä päättänee toukokuun puolivälissä mitä se tekee nykyisin voimassa olevalle vehnän vientimaksulle ja nähtäväksi jää, jatkuuko tämä ensi satokauden aikana. Amerikan mantereella syysviljakasvustot ovat saaneet kaivattuja sateita ja myös kevätkylvöt ovat hyvässä vauhdissa. Soijan ja maissin keskinäisissä kylvöaloissa voi vielä tapahtua muutoksia viimeisten kylvöjen edetessä ja tämä voi vaikuttaa markkinoiden odotuksiin. Argentiinassa korjataan ennätysmäistä soijasatoa, siellä erinomaiset hehtaarisadot korvaavat alemman korjuualan.

Euroopassa ei ole raportoitu talvituhoja ja säät ovat olleet suosiolliset sekä kevätkylvöjä että syysviljoja ajatellen. Arvioiden mukaan EU28:ssa korjataan satoa 308 miljoonaa tonnia, joka on toteutuessaan 19 miljoonaa tonnia viime kauden ennätystä vähemmän, mutta silti pitkän ajan keskiarvoa enemmän. Suurimmat tuotannonpudotukset tulevat vehnälle ja maissille, ohra sen sijaan säilyttää arvioissa lähes viime kauden tuotantomääränsä. Öljykasvintuotanto sen sijaan jää merkittävästi viime kautta alemmas ja tämä on hyvä pitää mielessä viimeisiä kevätkylvöjä suunniteltaessa – öljykasveille on kysyntää myös Suomessa. K-maataloudessa on vielä saatavilla öljykasvinsiemeniä rajoitetusti.

Meillä kevätkylvöt ovat aluillaan, mutta huhti-toukokuun vaihteen paikoin runsaatkin sateet ovat viivästyttäneet kylvötöihin pääsyä. Alue- ja tilakohtaiset erot tulevat olemaan suuria kylvöaikojen suhteen, mutta keväästä ehtii tulla vielä tavanomainen.

Viljanajot ovat kiihtyneet kevään aikana ja paikoin vastaanotot ovat ruuhkautuneet etenkin Suomen tärkeimmässä vientisatamassa Naantalissa, jossa on lastattu lukuisia suuria 60 000 tonnin Panamax-kokoluokan aluksia satokauden aikana lähinnä rehuohraa ja –vehnää. Tälle satokaudelle on ollut tyypillistä valtamerilaivojen käyttö, sillä viime syksyn hyvien satojen vuoksi esimerkiksi Itämeren alueella on ollut viljoista runsas tarjonta ja siksi vehnä- ja ohramarkkinat on täytynyt hakea pidemmältä, jonne lastikokojen täytyy olla kymmenien tuhansien tonnien suuruiset. Suurten viljaerien, käytännössä tuhansien rekkalastien kerääminen vaatii suunnittelua ja aikataulutusta, jotta logististen pullonkaulojen kanssa tullaan toimeen mahdollisimman hyvin. Siksi onkin tärkeää, että vilja tulisi markkinoille mahdollisimman tasaisesti läpi vuoden liiallisten ruuhkien välttämiseksi.