Viikko 15/2018

Markkinakatsaus viikolla 15/2018

Alkuviikosta julkaistu USDA:n huhtikuun kuukausiraportti ei tuonut suuria yllätyksiä markkinoille. Sen mukaan maailman vehnävarastojen arvioidaan nousevan 16,6 miljoonalla tonnilla 271,2 miljoonaan tonniin. Arviota lisättiin maaliskuun raportista reilulla 2 miljoonalla tonnilla. Myös kuluvan kauden globaalia vehnän tuotantoennustetta kasvatettiin miljoonalla tonnilla. Eurooppalaisen vehnän vientiennustetta kuluvalle kaudelle sen sijaan pudotettiin miljoonalla tonnilla 24 miljoonaan tonniin. Tätä on toteutuessaan alin taso viiteen vuoteen ja se kertoo tällä hetkellä eurooppalaisen vehnän kilpailukyvyn puutteesta. Samaan aikaan Venäjän vientiarviota nostettiin 38 miljoonaan tonniin, joka on ennätystaso. Samalla siitä on tulossa ensimmäisen kerran maailman suurin vehnänviejä. Venäjän viennin kilpailukykyä tukee entisestään ruplan arvon heikkeneminen, joka johtuu mm. talouspoliittisista sanktioista ja meneillään olevista jännitteistä Syyrian konfliktissa.

Maailman maissin satoennustetta alennettiin lähes 6 miljoonalla tonnilla 1036,7 miljoonaan tonniin. Alennukset johtuvat pienemmistä sato-odotuksista Argentiinassa ja Brasiliassa. Myös globaaleja maissivarastoja alennettiin samassa suhteessa 197,8 miljoonaan tonniin maaliskuun arvioista. Viime vuoteen verrattuna maissivarastot pienenevät lähes 33 miljoonalla tonnilla nimenomaan Etelä-Amerikan heikentyneiden satonäkymien takia. Tästä huolimatta sekä Argentiinan että Brasilian maissisadoista odotetaan tulevan toiseksi suurimpia koskaan.

Tärkeimmällä valkuais- ja öljykasvilla soijalla maailman varastot alenevat 3,6 miljoonalla tonnilla n. 91 miljoonaan tonniin. Tämä on viime kautta lähes 6 miljoona tonnia vähemmän. Tällä satokaudella maailman soijantuotanto pienenee reilulla 6 miljoonalla tonnilla 334,8 miljoonaan tonniin. On kuitenkin huomattava, että soijavarastot ovat kasvaneet yhtäjaksoisesti viisi satokautta peräkkäin, joten varastot ovat pidemmällä aikajänteellä tarkasteltuna suuret.

Euroopassa kärsitään tavanomaista kylmemmästä ja märemmästä huhtikuusta. Tämä on hidastanut syyskylvöisten kasvien kehitystä sekä haitannut kevättöitä, kuten lannoitusta, kasvinsuojelua sekä tietysti kevätkylvöjä. Myös mm. Ukrainassa sekä Venäjän länsiosissa ollaan selvästi perässä tavanomaista kevättä ja kevättyöt pääsivät kunnolla alkuun vasta viime viikolla, joka on pari-kolme viikkoa tavanomaista myöhäisempi ajankohta. Kevättyöt edistyvät tällä hetkellä hyvällä tahdilla. Viime vuonna 10. huhtikuuta esimerkiksi kevätohrasta oli kylvetty jo 82 % aiotusta määrästä (1,4 miljoonaa hehtaaria), mutta tänä vuonna vastaavana ajankohtana kylvössä on vasta 15 % aiotusta määrästä (240 000 ha). Tämänhetkiset lämpötilat kuitenkin suosivat orastumista.

Suomessa päivittäiset lämpötilanvaihtelut ovat erittäin suuria; päivällä päästään jopa yli kymmenen asteen lukemiin, mutta yöllä ollaan tukevasti pakkasella. Tämä etenkin syysviljojen kunnon päälle käyvä säätyyppi on viimeisimpien ennusteiden mukaan vaihtumassa loppuviikosta, jonka jälkeen selviää mahdollisten talvituhojen laajuus. Roudan määrä vaihtelee maan eri osien ja maalajien mukaan runsaasti. Tavallisesti luotettavien lähteiden mukaan mm. Pohjanmaalla ei juuri ole routaa, mutta Lounais-Suomen savisemmilla seuduilla sitä on sen sijaan runsaammin. Viime kesän märän kasvukauden jäljiltä kylvösiemenen peittaus on tärkeää toimenpide kasvitautien torjunnassa. Tämän kevään kylvöillä on tavanomaista runsaammin erilaisia olosuhteita mm. puimattomien lohkojen takia.

Siemenen peittaus: Vielä ehdit kunnostaa oman siemenen

Baytan –peittausaineet poistuvat valikoimastamme rekisteröinnin päättymisen myötä. Baytan Universalin valikoimassamme korvaava erittäin laajatehoinen Bariton Super –nestepeittausaine on saanut rekisteröinnin. Tuote sopii kaikille viljoille, myös kauralle ja se on erittäin tehokas tyypillisimpiä maa- ja siemenlevintäisiä kasvitauteja vastaan, mukaan lukien Fusarium –punahome sekä lumihome syysviljoilla. Bariton Superia on vielä erä tämän kevään toimituksiin.

Kysy kaupasta lisätietoja Bariton Superista ja tutustu myös Beret Extraan.

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}