Viikko 12/2018

Markkinakatsaus viikolla 12/2018

USA:n syysvehnäalueilla kuivuus jatkuu ja luo omaa osuuttaan säämarkkinassa. Myös Etelä-Amerikan kuivuus jatkuu. Tällä hetkellä syyskylvöisten kasvien satomäärien muodostuksen kannalta tärkeimmät viikon ovat käsillä sekä Euroopassa että Mustanmeren alueella Venäjällä ja Ukrainassa. Markkinat seuraavat kaikkia näitä alueita tiiviisti lähiviikkojen ajan. Helmikuun lopun kovien pakkasten vaikutukset mm. Baltian ja Puolan syyskylvöihin tulee esiin vasta lähiviikkojen aikana. Mikäli talvituhoja tulee, ne tullaan kylvämään kevätkylvöisillä kasveilla, mutta kylvösiemenen saatavuus saattaa rajoittaa valintamahdollisuuksia. Kevätviljoilla satotasot ovat syyskylvöisiä alempia, joten mikäli uusintakylvöjä tehdään suuressa mittakaavassa, alentaa tämä osaltaan näiden alueiden kokonaissatoja. Maailman viljavarastojen kasvavat silti markkinoiden odotusten mukaisesti ja ovat tällä hetkellä runsaat.

Algeriassa on ollut helmikuussa kuivaa ja arvioiden mukaan se tulee jatkamaan suurta vehnäntuontiaan myös seuraavalla kaudella. Viimeisen vuosikymmenen aikana se on tuonut vuosittain 1,5–3,5 miljoonaa tonnia vehnää, mutta satokaudella 2016/17 tuonti on ollut USDA:n mukaan 8,5 miljoonaa tonnia ja arvion mukaan tuonti tulee olemaan kuluvalla kaudella 7,7 miljoonaa tonnia. Vehnä on ollut usein eurooppalaista ja useimmiten ranskalaista alkuperää, mutta viime kaudella myös Argentiina on vienyt Algeriaan 2 miljoonaa tonnia vehnää. Algeria on ollut vientikohteena useana vuonna myös suomalaiselle viljalle ja täältä on viety sinne sekä myllyvehnää että rehuohraa. Tyypillisesti näiden kolmansien maiden kertaerät ovat olleet Suomesta minimissään 25 000 tn. Tyypillisesti algerialaiset vaativat vehnältään korkeaa sakolukua, mutta valkuaisen osalta 12 % on riittävä. Lisäksi valkuaisen laatuun kiinnitetään huomiota muilla laatuparametreillä eli viljan on oltava laadukasta myllyvehnää.

Suomessa poikkeuksellisen kylmä maaliskuu jatkuu. Kevätkylvöjen kannalta tällä ei ole kuitenkaan vielä merkitystä ja keväästä voi tulla aikataulullisesti täysin normaali. Roudan määrä vaihtelee maassa jonkin verran, mutta mikäli lunta oli maassa ennen pakkasjaksoa, ei routaa ole mitenkään poikkeuksellisen paljoa. Kylvösiemenen itävyyksissä on paljon vaihtelua ja siksi tulevana kevään itävyyden tutkiminen on entistä tärkeämpää. Vilja liikkuu tällä hetkellä kotimaan teollisuuteen melko hyvin. Myllyillä on tarve korkeavalkuaisesta (yli 13 %) kevätvehnästä ja näiden erien hinnoittelu poikkeaakin selvästi tavanomaisen n. 12 % valkuaisen myllyvehnän hinnasta. Hintaa nostaa kotimaisen mylly- ja leipomosektorin sitoutuminen suomalaisen vehnän käyttöön – ”Joutsenlippulupaus”. Tämä asettaa vaateita myös ensi kauden vehnänviljelyn onnistumiselle eli vehnäntuotannossa kannattaa panostaa riittävästi etenkin valkuaispitoisuuden nostamiseksi. Nykyisillä suuren satopotentiaalin vehnälajikkeilla valkuaisen nosto vaatii riittävää lannoitusta. Riskinhallinnan kannalta se kannattaa antaa jaettuna kasvukauden olosuhteiden mukaan – annetaan sinne lisää, missä siitä on eniten hyötyä ja potentiaalia, jotta panostuksen saa takaisin.

Muista Nesteen polttoöljykampanja

Tilaa nyt – maksa kesäkuussa! Nesteen kevättäyttökampanja polttoöljystä on voimassa 30.4.2018 saakka. Lue lisää kampanjasta »

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}