Viikko 12/2016

Markkinakatsaus viikolla 12/2016

Yhdysvaltain maatalousministeriön USDA:n maaliskuun raportti ei tuonut yllätyksiä markkinoille tai merkittäviä muutoksia helmikuun varastomääriin. Maailman viljavarastot ovat edelleen korkealla tasolla ja tämä pitää viljamarkkinoiden hintaodotukset maltillisina. Tällä hetkellä toimialalla seurataan pohjoisen pallonpuoliskon syysviljojen talvehtimisia, kevätkylvöjen alkamisia sekä mm. eteläisen Afrikan osin El Niñosta aiheutuvaa kuivuutta, joka pienentää etenkin maissin satoa merkittävästi. USA:ssa viljelijät arvioivat eri viljalajien keskinäistä kannattavuutta ja maissin, soijan ja vehnän kylvöalan voivat muuttua merkittävästikin kulloisenkin markkinanäkemyksen mukaan. Syysvehnät ovat Yhdysvaltojen tärkeimmillä tuotantoalueilla viime kauden vastaavaa aikaa paremmassa kunnossa. Seuraavat viikot ovat kuitenkin talvituhojen kannalta ratkaisevia, mikäli kylmä ilmamassa tavoittaa jo kasvuun lähteneet viljat.

EU:n syysviljakasvustot ovat selvinneet talvesta toistaiseksi hyvin, talvituhoja on odotettavissa jonkin verran Puolaan, Baltian eteläosiin sekä Bulgariaan. Sen sijaan Länsi-Euroopassa viljat ovat hyväkuntoiset. Tämän hetken arvioiden mukaan EU28:n vehnäntuotanto syksyllä 2016 tulee vähenemään edelliskaudesta 5 % 143,6 miljoonaan tonniin. Kaikkien viljojen yhteenlasketuksi sadoksi arvioidaan 308,9 miljoonaa tonnia eli lähes sama kuin viime vuonna, 309,4 miljoonaa tonnia. On toki huomattava, että tässä vaiheessa tehdyt satoarviot ovat alustavia ja esimerkiksi viljan laadut selviävät vasta korjuun jo edetessä.

Suomessa helmi-maaliskuun vaihteessa kysytyt kylvöalaennakko on valmistunut. Ennakon mukaan kaura-ala lisääntyy 5 %, kevätvehnä pysyy viime vuoden tasolla ja ohra laskee 3 %. Öljykasveista rapsiala kasvaa 44 % yli 28 000 hehtaariin, mutta rypsiala sen sijaan jää hieman viime vuodesta. Etenkin öljykasvialaa voi kasvattaa aiotusta, sillä öljykasvien markkinanäkymät ovat hyvät. Viljojen viennit tulevat jäämään tällä kaudella tavoitteista kauraa lukuun ottamatta, jonka vientimäärä tullee olemaan yli 250 000 tonnia ensimmäisten arvioiden alle 200 000 tonnin sijaan. Sen sijaan etenkin vehnänvienti ei ole vetänyt suuren vehnämäärän edellyttämällä tavalla ja oletettavaa onkin, että etenkin vehnää jää reilusti ylivuotiseksi tiloille. Keväällä ja kesällä tapahtuvat viljojen myynnit kannattaa suunnitella hyvissä ajoin, jotta mahdollisilta ruuhkilta vältytään.

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}