Viikko 11/2019

Markkinakatsaus viikolla 11/2019

Venäjällä laivaan lastatut (Fob) vehnänhinnat ovat lopettaneet laskunsa tasolle 226 USD/tn. Tällä kaudella tähän mennessä Venäjä on vienyt n. 30 miljoonaa tonnia vehnää, joka on 5 % enemmän kuin aiemmalla satokaudella vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Vientimäärä on suurempi, vaikka sato oli selvästi pienempi kuin edelliskaudella. Myös Kiina on ollut aktiivinen kuluneella viikolla, se osti lähes miljoona tonnia soijapapuja USA:sta. Iran osti kuluneella viikolla niin ikään vehnää, maissia ja soijarouhetta, kutakin 200 000 tonnia. USA:ssa syysvehnäkasvustojen kuntoarviota on alennettu tärkeimmässä tuottajaosavaltiossa Kansasissa lievästi, mutta toiseksi suurimmassa tuottajaosavaltiossa runsaasti. Teksasissa erinomaisia tai hyviä kasvustoja on nyt 28 %, kun viime viikolla luku oli 36 %. Myös syysvehnän pinta-alat ovat matalimmat vuosisataan, koska muut viljelykasvit (soija, maissi) ovat vallanneet vehnältä alaa trendinomaisesti.

EU:ssa syyskylvöt ovat hyvässä tai erinomaisessa kunnossa lähinnä Espanjaa EU:n kaakkoiskulmaa (Romania, Bulgaria) lukuun ottamatta. Muualla kasvustot sen sijaan ovat hyvässä kunnossa, joka tekee tulevan satokauden viljataseista melko raskaat kaikilla pääviljoilla. Tämän tekijän markkinat ovat jo huomioineet ja viljafutuurit ovat laskeneet voimakkaasti viime viikkojen aikana. Viime kasvukauden kuivuuden jälkeen pintamaa on kuitenkin tavanomaista kuivempaa useimmissa Euroopan maissa, joten maan vesivarastot ovat olleet talvella tavanomaista heikommat. Kevättyöt ovat jo alkaneet monissa Euroopan maissa ja viljan satoennusteet ovat viime vuotta reilusti suurempia. Toteutuessaan satoarvioit merkitsevät reilusti suurempaa tuotantoa ja raskaampia varastotaseita, jotka painavat osaltaan viljan hintanäkymiä.

Suomessa viljan satoarvioihin ei VYR:ssä tehty merkittäviä muutoksia, mutta viljan käyttöarvioita pienennettiin etenkin ohran osalta. Ohrankäyttö on pienentynyt etenkin pienentyneen sikasektorin takia. Viljan varastotasoja satokauden loppuessa pienennettiin kaikilla viljoilla, joka on hyvä ottaa huomioon kylvöpäätöksiä tehdessä. Huomionarvoista on, että etenkin kauravarastot tulevat olemaan tämän satokauden jäljiltä matalammat kuin vuosiin koko Euroopan alueella. VYR:n teettämän kyselyn mukaan tilan oman siemenen itävyyden tutkii vain noin puolen TOS:ia käyttävistä. Siemenen itävyyden mittaus kannattaa kuitenkin aina tehdä sopivan kylvömäärän laskemiseksi.

Haemme kokenutta vilja- ja maatalouskaupan ammattilaista viljapäälliköksi »

Tutustu Lantmännen Agron viime vuonna lanseerattuihin viljakaupan työkauluihin »

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}