Viikko 11/2018

Markkinakatsaus viikolla 11/2018

USDA eli Yhdysvaltojen maatalousministeriö julkaisi viime viikon lopussa maaliskuun raporttinsa. Sen mukaan maailman vehnävarastot kohoavat aiemmista arvioista alhaisemman käytön takia. Varastot kasvavat helmikuun arvioon verrattuna 2,8 miljoonalla tonnilla ja ne ovat 16 miljoonaa tonnia viime vuotta korkeammat, lähes 270 miljoonaa tonnia. Vehnän rehukäyttöä on korvautunut maissilla mm. sen edullisempien hintasuhteiden takia. Venäjän ennätysmäinen vehnäsato näkyy myös vientiluvuissa ja se ottaa maailman kärkipaikan viennissään 37,5 miljoonalla tonnilla. Vastaavasti USA ja EU ovat olleet vehnänviennissä altavastaajia ja niiden vientimäärät jäävät jälkeen aiemmista vuosista. Mustanmeren alueen vehnä on yksinkertaisesti tällä hetkellä hintakilpailussa vaikeasti voitettavaa.

Maailman tärkeimmän rehuviljan maissin varastot laskevat edellisistä arvioista mm. aiempaa vahvemman Intian rehu- ja etanolikysynnän takia. Maissivarastot supistuvat ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Markkinoiden huomio on tällä hetkellä Argentiinassa, jonka maissintuotannon arvellaan supistuvan 36 miljoonaan tonniin viime kauden 39 miljoonasta tonnista. Reippaasta pudotuksesta huolimatta Argentiinan tämän vuoden sato on historian toiseksi korkein ja samalla myös vienti kohoaa 25 miljoonan tonniin, joka sekin on toiseksi korkein luku koskaan. Soijassa maailman varastomäärä laskee 3,7 miljoonalla tonnilla 94,4 miljoonaan tonniin.

Suomen viljatasetta satokaudelle 2017/18 on päivitetty tuotanto-, kulutus ja varastomääriin. Tuotantomääriin ei tehty suuria muutoksi aiemmista, mutta kulutusta muutettiin etenkin siementen osalta, jos kylvöala muuttuu aiemmasta arviosta. Suurimmat muutokset tulivat kuitenkin satokauden vientiarvioihin, joita pudotettiin rajusti kaikilla viljoilla. Kauden aikana Suomessa maksetut viljanhinnat ovat olleet selvästi vientihintoja korkeampia etenkin ohrassa ja vehnässä, joten vienti ei ole ollut taloudellisesti mahdollista laajassa mittakaavassa. Toinen vientiä rajoittanut tekijä on viljamäärien niukkuus. Kauran vientimäärää arvioitiin 295 000 tonniksi (380 000 tn aiempi arvio), ohra 100 000 tn (116 000 tn) ja vehnä 62 000 tn (70 000 tn). Kaikkiaan vienti on näiden arvioiden mukaan jäämässä vain reiluun 450 000 tonniin, joka laskee selvästi viime vuoden 780 000 tonnista. Satokaudella 2014/15 päästiin miljoonan tonnin vientiin. Myös loppuvarastojen määrää nostettiin aiemmasta arviosta ja uuden näkemyksen mukaan viljaa on varastoissa satokauden vaihtuessa kesä-heinäkuun vaihteessa aiempaa enemmän.

Viljan hinnat ovat Suomessa tämän hetken eurooppalaisessa vertailussa korkealla tasolla, mikä heijastuu kotimaisen teollisuuden vahvasta sitoutumisesta suomalaisen viljan käyttöön. Etenkin myllyvehnässä hinnat ovat korkealla tasolla, sillä viime kauden sadosta vain noin viidennes on myllykelpoista ja tästäkin osuudesta valtaosa on keskimääräistä myllylaatua ja korkeavalkuaisia vehniä on viime satokauden jäljiltä olemassa vain rajallinen määrä.

Itävyystutkimus

Viljanäytteen itävyyden saa kaikkein kätevimmin selville toimittamalla näytepussin paikalliselle Lantmännen Agrolle, joka toimittaa sen eteenpäin laboratorioanalyysiin.

Tutustu Lantmännen Agron koetilan laboratorioon »

Laatuviljasopimus

16.3.2018 mennessä vähintään 20 ha Laatuviljasopimuksen tehneille annetaan sopimuslahjana kannu Mangozinia. Ota yhteyttä omaan Lantmännen Agroon tai tee sopimus netissä.

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}