Reilu Teossa kerättiin toista kertaa säkkimuovia yli 700 000 kiloa

Julkaistu 10.11.2021 klo 14.00 | Päivitetty 10.11.2021 klo 14.02

Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko -lannoite, -siemen- ja rehusäkkikeräys tuotti 725 000 kiloa maatalousmuovia, joka menee jatkokäsittelyn kautta uusiokäyttöön. 4H-järjestöjen ja Yara Suomen koordinoima keräys työllisti 140 nuorta.

Reilu Teossa päästiin toista kertaa keräyksen historiassa yli 700 000 kilon. Vuosi 2020 oli kaikkien aikojen ennätysvuosi; paikallisten 4H-yhdistysten nuoret keräsivät yhteensä 779 000 kiloa muovia talteen suomalaisilta maatiloilta. Lannoite-, siemen- ja rehusäkit esikäsitellään Lassila & Tikanojan laitoksella Suomessa, mistä ne lähetetään osittain ympäri Suomea ja osittain Baltiaan uusiokäyttöön. Keräysmuovista valmistetaan muun muassa uusiomuovin raaka-ainetta saha- ja rakennusteollisuuteen.

Tämän vuoden aikana säkkikeräykseen osallistui 112 suomenkielistä 4H-yhdistystä ja 15 Finlands svenska 4H:n yhdistystä. Keräyspisteitä oli yhteensä 228. Monella yhdistyksellä oli useampi kuin yksi keräyspiste.

”On hienoa nähdä, että viljelijät ovat aktiivisesti hyödyntäneet keräyspisteitä ja 4H-yhdistykset yhdessä nuorten kanssa mahdollistaneet maanlaajuisen verkoston. Haluan kiittää viljelijöitä, yhdistyksiä ja yhteistyökumppaneita merkittävästä panostuksesta ja toteutuksesta tämän vuoden keräyksessä.”, Yara Suomen kaupallinen johtaja Roland Westerberg sanoo.

Nuoret työllistyvät paikallisen kiertotaloustoiminnan kautta

Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään keräykseen osallistuneiden nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyön tukemiseen. Yhteensä Reilu Teon kautta työllistyi 140 nuorta vuonna 2021. He työllistyivät 64:een paikalliseen 4H-yhdistykseen, joten yhdistyksistä moni työllisti useamman kuin yhden nuoren.

4H-järjestössä opetetaan lapsille ja nuorille kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa sekä tuetaan nuorten työelämätaitoja. Reilu Teko -keräyksessä nuoret voivat tehdä konkreettisia tekoja ympäristön puolesta, samalla kun he saavat työkokemusta.

”Tänä päivänä korostuu entistä enemmän kaikessa toiminnassa se, että raaka-ainetta ei hukata ja kaikki otetaan talteen. Reilu Teko on ollut jo yli 40 vuotta tekemässä uraauurtavaa työtä kiertotalouden eteen. Kestävä elämäntapa on 4H-toiminnan ytimessä ja puhututtaa erityisesti nuoria, koska ilmastonmuutoksen hillintään liittyvät päätökset vaikuttavat eniten juuri nuorten elämään tulevaisuudessa”, sanoo Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.

Inkoon, Kannuksen ja Rääkkylän 4H-yhdistykset palkittiin

Yara muistaa joka vuosi 4H-yhdistyksiä Reilu Teko -keräyksen yhteydessä. Palkintokategorioina ovat Vuoden nousija, Vuoden tulokas sekä Vuoden työllistäjä.

Rääkkylän 4H-yhdistys sai kunniamaininnan tultuaan uudelleen keräyspaikkana mukaan toimintaan. Toisen kunniamaininnan sai Kannuksen 4H-yhdistys, joka nosti suhteessa eniten keräysmääränsä verrattuna edellisvuoteen. Vuoden työllistäjänä palkittiin Ingå 4H (Inkoon 4H-yhdistys), joka työllisti paikallisesti eniten nuoria Reilu Teon kautta. Kaikki kolme yhdistystä palkittiin 500 euron lahjashekillä.

 

 

Keräyksen yhteistyökumppanit

Reilu Teko -säkkikeräyksessä ovat mukana Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, paikalliset 4H-yhdistykset ja Yara Suomi Oy. Lantmännen Agro oli yksi keräykseen osallistuneista yhteistyöyrityksistä. Muita yrityksiä oli Tilasiemen, Peltosiemen, Hankkija Oy, A-Rehu sekä Lassila & Tikanoja. Säkkikeräystä ovat tukemassa Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk. Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio toimii Reilu Teko -keräyksen suojelijana.