Vinkit tuoreviljan säilöntään - tilaa kesäkauden säilöntäaineet nyt

Julkaistu 18.06.2020 klo 8.00 | Päivitetty 22.06.2020 klo 10.04

Tuoreviljan säilöntään on olemassa kaksi päätapaa: propionihapon käyttöön perustuva kokojyväsäilöntä ja ilmatiivis murskesäilöntä. Nämä kaksi menetelmää poikkeavat toisistaan merkittävästi. Kokojyväsäilönnässä vilja säilytetään avoimessa tilassa ja se soveltuu lähtökohtaisesti kuivemmalle viljalle. Sen sijaan murskesäilönnässä kosteus edistää viljan tiivistymistä ja säilönnän onnistumista.

Kokojyväsäilössä on erityisen tärkeää huomioida, että säilöntäaine jakaantuu tasaisesti viljaan ja jokainen jyvä saa ainetta pintaansa. Annostelussa huomioidaan tarkkaan viljan kosteus, säilöntä vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta. Seuraamalla viljan lämpötilaa säilössä on mahdollista havainnoida viljan säilönnän onnistumista.

Murskesäilötyn viljan kosteus on riippuvainen korjuuolosuhteiden vaihtelusta. Säilönnän onnistumisen kannalta onkin tärkeää valita oikea aine ja annostelu huomioiden viljan kosteus. Kun viljan kosteus on alle 30 %, maitohappokäymisen rooli jää vähäiseksi, mikä on haaste maitohappobakteeriymppejä käytettäessä.  Kuivan murskeviljan säilönnän onnistumisessa on tärkeää valita kyseisellä kosteusalueella toimiva säilöntäaine ja annostella se viljaan tasaisesti sekä riittävästi.

Urakointia käytetään murskesäilönnässä yleisesti. Yksi keino saada urakointiin lisäaikaa olisi lisätä Propcorn- säilöntäliuosta viljaan jo puinnin yhteydessä. LUKEn tekemän hankkeen koetulosten perusteella lisäaikaa murskaukselle voidaan saada säilöntäliuoksella jopa viikon verran. Koneiden käyttöasteet parantuvat, jolloin mahdollistetaan kustannussäästöjen saavuttaminen parantuneen hygieenisen laadun ohella. LUKEn hankkeen ruokintakokeessa sonnit söivät seosrehuna murskesäilöttyä viljaa enemmän ja kasvoivat paremmin kuin kuivaa viljaa.

Lue lisää LUKEn hankeesta >>

Tee kesän AIV -tilaukset mahdollisimman pian

AIV säilöntäaineiden -irtoliuostilauksen voi tehdä heti ensimmäisen rehunteon jälkeen ja toimituksen saa ennen toista rehuntekoa. Viimeiset irtotilauspäivät toimivat Suomen alueella seuraavasti: Etelä-Suomi 24.6. | Keski-Suomi 3.7. | Pohjois-Suomi 10.7.

AIV-irtoliuokset toimitetaan 200 litran tynnyreihin, 1000 litran IBC-kontteihin tai maatilasäiliöihin. Pienin toimitettava määrä on 1000 litraa. Toimituksen ajankohdasta ilmoitetaan etukäteen tekstiviestillä. Tilauksen voit tehdä lähimmässä Lantmännen Agrossasi, mikäli tarvitset apua tuotevalinnassa Lantmännen Agron henkilökunta ja AIV-myyntitiimi auttavat valinnassa. Pakattuja AIV-liuoksia saa jatkuvasti.

Toimituksen sujuvuutta helpotat huomioimalla seuraavat asiat: 

  • Varmista oikeat yhteystiedot: Anna maatalousmyymälääsi tarkka toimitusosoite sekä matkapuhelinnumerosi, tällöin irtoauto löytää oikeaan osoitteeseen vaivatta ja saat tiedon tulevasta toimituksesta kätevämmin.
  • Varaa sopivat astiat: Varaa riittävä määrä puhtaita ja ehjiä säiliöitä AIV-liuokselle ja löysää tynnyrien korkit valmiiksi. AIV-tynnyreiden ja IBC-konttien käyttöikä on viisi vuotta valmistuspäivämäärästä laskettuna. Oulun AIV-tehtaan toimittamien astioiden ikä on luettavissa pakkauksen ns. vuosikellosta, joka löytyy yleensä tynnyrin päältä.
  • Valmistele hyvä purkupaikka: Varmista, että jakeluautolla on esteetön pääsy astioiden luo. Hyvin korkeissa säiliöissä tulee olla kiinteät tikkaat tai kulkusilta, jolloin irtoliuoksen jakelu ja käsittely on asianmukaista. Jätä kuljettajalle ohjeet, mikäli et ole itse paikalla.

Lisää vinkkejä hyvästä purkupaikasta voit lukea AIV:n sivuilta >> 

Lähde: Eastman

Yritystietoa: Eastman

Eastman on maailmanlaajuinen erikoiskemikaalien tuottaja ja valmistaa kemikaalien lisäksi kuituja sekä muovituotteita. Eastman tuottaa asiakkailleen innovatiivisia tuotteita ja ratkaisuja, ja on vahvasti sitoutunut turvallisuuteen, kestävyyteen ja vastuullisuuteen. Suomessa Eastman vastaa AIV-rehunsäilöntäaineiden valmistuksesta, tuotekehityksestä, myynnistä ja markkinoinnista. Yli sata suomalaista työntekijää varmistaa AIV-tuotteiden ensiluokkaisen laadun sekä toimivan tilaus-toimitusketjun. AIV -tuotteet ovat ainoita Suomessa valmistettavia rehunsäilöntäaineita.

www.aiv.fi