Suomen ensimmäinen puhtaamman siemenviljan tuotantolinja rakennetaan Varsinais-Suomeen

Julkaistu 26.10.2020 klo 18.13 | Päivitetty 20.05.2021 klo 9.49

 

Ruotsissa ja Norjassa jo puolet siemenviljasta käsitellään ilman kemikaaleja

Herkullinen korvapuusti ja ravitseva kaurapuuro syntyvät puhtaasta viljasta, joka on hyvän ruuan perusta. Ensi vuonna myös Suomessa saadaan omasta takaa Ruotsissa ja Norjassa suuren kysynnän saavuttanutta ilman kemikaaleja käsiteltyä siemenviljaa. Vihervakan tuotantolaitoksella Varsinais-Suomessa aloitetaan nyt Suomen ensimmäisen Lantmännen ThermoSeed -tuotantolinjan rakentaminen. ThermoSeed on patentoitu kuumaan vesihöyryyn perustuva menetelmä, joka tuhoaa siemenessä olevat taudinaiheuttajat ja nopeuttaa siemenen kasvuunlähtöä.

Puhtaalla siemenviljalla tuotetusta sadosta syntyvät hyvä ruoka ja rakastetuimmat makunautinnot: höyryävä kaurapuuro, aamun ruisviipale, uunituore korvapuusti ja terveellinen pasta. Pian vilja-Suomen sydämestä saa puhtainta mahdollista raaka-ainetta, kun Vihervakan tuotantolaitoksella Pöytyällä aloitetaan Suomen ensimmäisen Lantmännen ThermoSeed -tuotantolinjan rakentaminen.

– Pöytyä on erinomainen paikka ThermoSeedin siementuotannolle. Kunta on vilja-Suomen sydämessä, siementuotannon ytimessä. Vihervakan siementuotantolaitos on Pöytyällä jo valmiina, ja nyt sinne rakennetaan siemenviljan käsittelyyn uusi tuotantolinja. Laitos sijaitsee logistisesti hyvässä paikassa, ja sieltä käsin siemenet toimitetaan kätevästi ympäri Suomea, Vihervakan toimitusjohtaja Heikki Lehtimäki taustoittaa.

Kuuma vesihöyry haastaa kemikaalit

Tehokkaassa ja turvallisessa ThermoSeed-menetelmässä siemenlevintäisiä kasvitauteja torjutaan käsittelemällä siemen kuumalla höyryllä. Vesihöyry on kestävä ja ekologinen vaihtoehto siemenen käsittelyyn. Patentoitu menetelmä ei myöskään lisää ympäristön kemikaalikuormaa.

– Nyt mennään kohti entistä kestävämpää maataloutta. Kyseessä on innovatiivinen, miljoonaluokan investointi. Siemenen markkinalähtöinen kysyntä on kasvanut roimasti, ja niin meillä kuin maailmallakin peräänkuulutetaan kestäviä kasvintuotantoprosesseja. Kun uusi tuotantolinja valmistuu, pääsemme aloittamaan ThermoSeed-siemenen tuotannon ensi syksynä, ja tällöin sitä saa myös Suomesta. Keväällä 2022 viljelijät pääsevät jo kemikaalittoman siemenen kylvölle, Lantmännen Agron myyntijohtaja Juho Urkko iloitsee.

Ensimmäisenä toimintavuotena uuden menetelmän tavoitteena on tuottaa sadan rekkakuorman verran siementä. Tulevina vuosina tavoite on kattaa Lantmännen Agron toimittamista viljansiemenistä kaksi kolmasosaa. Nyt rakennettavan tuotantolinjan kapasiteetti riittää noin 15 000 tonnin eli 375 rekkakuorman tuottamiseen vuodessa. 

Vesihöyry murtaa itämislevon ja nopeuttaa orastumista

ThermoSeed-menetelmä sopii niin vehnän, ohran, kauran kuin rukiinkin viljelyyn, ja lisäksi luomutiloille. Yksi ThermoSeedin merkittävä hyöty on siemenen nopea orastuminen. Kuumaan vesihöyryyn perustuva menetelmä murtaa siemenen itämislevon, jolloin saadaan tasainen orastuminen. Menetelmällä siemenen kasvuunlähtö on jopa päivää nopeampi kuin kemiallisessa peittauksessa.

Käsittely tuottaa terveitä, puhtaita ja elinvoimaisia siemeniä, ja nopea orastuminen parantaa mahdollisuuksia onnistuneeseen satoon. Menetelmällä saadaan tuhottua myös siemenerässä mahdollisesti olevat sukkulamadot, tuholaiset ja bakteerit myrkyttömästi. Se poistaa myös homepölyn, jota käsittelemättömän siemenen pinnalta aina löytyy.

– ThermoSeed sopii kaikille viljelysmaille. Meillä Suomessa noin 85 prosenttia viljelypinta-alasta on tavanomaista viljelyä ja 15 prosenttia luomua. Menetelmällä saadaan sama satotaso kuin kemiallisella siementenkäsittelyllä mutta erittäin turvallisesti ja ympäristöystävällisesti. ThermoSeed-siemen ei ole myöskään kalliimpaa, sillä hinta on sama kuin kemiallisesti peitatun, Urkko kertoo.

Ruotsissa ja Norjassa jo puolet siemenviljasta ilman kemiallista peittausta

Alkujaan ThermoSeed-menetelmä on kehitetty 90-luvun alussa Ruotsin maatalousyliopistossa Uppsalassa. Menetelmä on myös patentoitu. Nykyään jopa puolet Ruotsissa ja Norjassa käytettävästä siemenestä on ThermoSeed-käsiteltyä. Menetelmään on investoitu myös Ranskassa ja Sveitsissä. Lisäksi hankkeita on vireillä useissa muissa Euroopan maissa.  

ThermoSeed-menetelmää on testattu eri puolilla maailmaa erilaisilla viljelykasveilla ja erilaisissa ilmasto-olosuhteissa. Erityisesti sitä on testattu pohjoismaisilla viljelykasveilla Skandinavian ilmastossa. Testeissä on saatu merkittäviä ja johdonmukaisia tuloksia. Suomessa ThermoSeed-menetelmää on testattu Lantmännen Agron koetilalla Hauholla.  

– ­Tällä hetkellä menetelmällä käsitellään maailmalla vuosittain yli 60 000 tonnia siemeniä. Tällä määrällä voidaan kylvää noin 250 000 hehtaarin kylvöala, joka Suomessa vastaisi neljännestä maamme viljanviljelyalasta. ThermoSeedillä saadaan kemiallisten peittausaineiden veroinen teho siemenlevintäisiä tauteja vastaan mutta ilman kemikaaleja. Näin saavutetaan lukuisia etuja ympäristölle ja terveydelle. Siementä on turvallista käyttää, sillä se pölyää vähemmän kuin peittaamaton tai kemiallisesti käsitelty siemen. ThermoSeed-siemen on niin puhdasta, että ei ole haitaksi, vaikka se päätyisi sellaisenaan lapsen tai lemmikin suuhun, Lantmännen Agron koetilalla toimiva tutkija Anni Kymäläinen kertoo.

Kemiallisen peittauksen tulevaisuus ei näytä maailmalla ruusuiselta. Nykyisistä reilusta kymmenestä Suomessa yleisimmin käytetystä valmisteesta valtaosa on poistumassa käytöstä lähivuosina, kun tehoaineiden EU-tason hyväksyntä päättyy. ThermoSeed on kilpailukykyinen vaihtoehto perinteiselle kemialliselle siementenkäsittelylle, mutta se ei korvaa kemiallista peittausta kokonaan sillä se puree heikosti ohran lentonokeen. Molempia menetelmiä tarvitaan edelleen, mutta ThermoSeed tarjoaa rinnalle turvallisen ja puhtaan vaihtoehdon.

 

Tiedotustilaisuus ja tallenne

Investoinnista ja menetelmästä pidettiin tiedotustilaisuus Finlandia-talolla 20.10.2020. Yläkuvassa kaikki tilaisuuden esiintyjät. Katso tallenne ja pääset jyvälle siitä, miten syntyy maailman puhtainta siementä.

Tallenne ThermoSeed-tiedotustilaisuudesta Finlandia-talolla 20.10.2020

­

 

Lisätiedot:

Juho Urkko
myyntijohtaja, Lantmännen Agro
puh. 050 310 4075
juho.urkko@lantmannen.com

Anni Kymäläinen
tutkija, Lantmännen Agro, koetila
puh. 040 667 2009
anni.kymalainen@lantmannen.com

Yrityksestä

Lantmännen Agro on osa Lantmännen-konsernia. Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija maatalouden, koneiden, bioenergian ja elintarvikkeiden alalla Pohjoismaissa. Konsernilla on 10 000 työntekijää ja toimintaa yli 20 maassa. Lantmännenin liikevaihto on 50 miljardia Ruotsin kruunua. Pyrimme peltoresursseja ja erityisesti viljaa hyödyntämällä edistämään maatalouden elinvoimaisuutta. Parhaiten tunnettuja tuotemerkkejämme ovat AXA, Kungsörnen, GoGreen, Schulstad, Gooh, Vaasan, Finn Crisp ja Bonjour. Tutkimus ja kehitys sekä koko arvoketjun kattava liiketoiminta varmistavat, että voimme toimia vastuullisesti aina pellosta pöytään. www.lantmannen.com    www.lantmannenagro.fi