Stipendihaun toinen kierros avattu viljelijöille

Julkaistu 01.06.2020 klo 13.15 | Päivitetty 16.06.2020 klo 8.02

Ensimmäisellä kierroksella stipendin saanut Olli-Pekka Ruponen kannustaa viljelijöitä osallistumaan uusien stipendien hakuun. Kuva: Kaisa Uusi-Kraapo.

Vaasan, K-ryhmä ja ProAgria käynnistävät Tuottajalle kiitos -stipendihaun maanviljelijöille toisen kerran. Stipendeillä kannustetaan viljelijöitä kehittämään suomalaista maanviljelyä ja jakamaan uutta tietoa. Kehittämistyön tuloksista tulee pitkällä aikavälillä hyötymään stipendin saajien lisäksi koko alkutuottajaporras. 

Vaasanin, K-ryhmän ja ProAgrian yhteistyön tavoitteena on antaa tuottajalle aito kiitos laadukkaan viljan tuottamisesta sekä vastuullisuudesta koko ketjussa. Tuottajalle kiitos -yhteistyössä jaetaan rahallista tukea viljelijöille mahdollisimman suoraan ja hyödyllisellä tavalla. 

- Olemme ylpeitä paitsi suomalaisesta alkutuotannosta myös siitä innosta, millä suomalaiset viljelijät haluavat toimintaansa kehittää edelleen. Jo ensimmäisten stipendihakemusten taso oli vaikuttava ja stipendinsaajien työ tukee pitkällä tähtäimellä kaikkia suomalaisia, kertoo Vaasan Oy:n kaupallinen johtaja Minna Cousins.

Cousins toivoo, että Tuottajalle kiitos -stipendit auttavat ja kannustavat yhä useampia tuottajia innovoimaan ja kehittämään uusia toimintatapoja erityisesti tässä haastavassa, kaikkia koettelevassa korona-ajassa.

- Uudet, alkutuotantoon liittyvät innovaatiot auttavat koko alaa ja arvoketjua tuotannosta kuluttajan lautaselle saakka, Cousins jatkaa.

Konseptin tavoitteena on antaa tuottajalle aito kiitos laadukkaan viljan tuottamisesta ja heidän osaamisestaan, vastuullisuudesta koko ketjussa ja koko ketjun hyvästä tavasta toimia.

- Tänä keväänä suomalaisen ruoka on ollut huomion keskipisteenä ja sen arvostus on ansaitusti entisestään noussut. Samalla kulunut kevät on ollut meille kaikille muistutus omavaraisuuden merkityksestä ja työ suomalaisen ruoan tulevaisuuden eteen onkin saanut uuden merkityksen. Poikkeuksellisina aikoina ihmiset ovat hakeneet tutun arjen tunnetta myös ruoan kautta, ja tuossa arjessa leivällä on vankka asema. On hienoa, että voimme tarjota kuluttajille myös leipähyllyllä mahdollisuuden Tuottajalle kiitos -tuotteiden valintaan ja sitä kautta konkreettisen väylän arvostuksen osoittamiseen suomalaiselle ruoalle ja sen tuottajille, toteaa tavarakaupan johtaja Harri Hovi K-ryhmästä.

Ensimmäiset stipendit jaettiin helmikuussa 2020

Stipendit jaettiin ensimmäistä kertaa Vaasan, K-ryhmän ja ProAgrian yhteistyönä helmikuussa 2020.

- Ensimmäisellä hakukierroksen stipendin saajat ovat jo hyvässä vauhdissa omissa projekteissaan. Stipendin sai muun muassa tuorehärkäpavun kehittäminen, TäsmäViljely-foorumi -tapahtuma ja koeruututoiminta. Näistä kaikista projekteista tulee ajan kuluessa hyötymään varmasti isompikin viljelijäjoukko kuin vain stipendin saaneet, kommentoi ProAgria Keskusten Liiton markkinointi- ja viestintäjohtaja Suvi Anttila.

TäsmäViljely-foorumille oli olemassa selkeä tarve koota alaa yhteen ja olla ajan hermolla. Kasviviljelyteknologia ja sen digitalisointi on vielä vierasta, mutta hyvin tärkeää tulevaisuudessa. Viljelyfoorumissa päästiin avaamaan monia keskusteluja, joita ei välttämättä aikaisemmin ole tuotu esille.

- Stipendin avulla saimme järjestettyä hyvän tapahtuman huolellisesti ja kattavasti. Ilman sitä seminaari olisi jäänyt vajaaksi. Uskallan väittää, että saimme tämän myötä luotua täsmäviljely-yhteisön Suomeen, arvioi TäsmäViljely-foorumin toteutukseen stipendin saanut viljelijä Olli-Pekka Ruponen.

Stipendin hakeminen

Stipendin hakukierroksia järjestetään vuosittain kaksi. Joka hakukierroksella jaettavien stipendien suuruus on maksimissaan 10.000€ hakijaa kohden. Hakijoiden toivotaan olevan aktiivisia viljelijöitä ja stipendin saajien valinnassa kiinnitetään huomiota idean toteutuskelpoisuuteen ja miten se kehittää suomalaista viljelyä. Lopullisen päätöksen stipendin saajista tekee asiantuntijaraati, joka muodostuu Vaasanin, ProAgrian, K-ryhmän, MTK:n sekä Lantmännen Agron edustajista. 

Tuottajalle kiitos -stipendihaku on avoinna kaikille Suomen viljelijöille 1.6.-9.8.2020.

Hakemuksen voi täyttää osoitteessa: proagria.fi/viljelijastipendi. 

Stipendejä myönnetään kaksi kertaa vuodessa ja tämän hakukierroksen valitut julkistetaan syyskuussa 2020. Valituille stipendinsaajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja heidän kanssaan tehdään käytännönläheinen sopimus toteutuksesta ja raportoinnista. Stipendin rahoitus tulee käytännössä K-ryhmän ja Vaasanin Tuottajalle kiitos -leipätuotteiden 15 sentin hyvitysosuuksista. Jokaisella hakukierroksella jaettava kokonaissumma on riippuvainen Tuottajalle kiitos -leipätuotteiden myynnistä. 

Vaasanin Tuottajalle kiitos -tuotteet

  • Vaasan Tuottajalle Kiitos Kauravehnäviipaleet
  • Vaasan Tuottajalle Kiitos 100 % Ruis
  • Pirkka Setsuuri (tuki 20 senttiä)

Lisätietoja:

Harri Hovi, tavarakaupan johtaja, K-ryhmä puh. 050 383 7584 tai harri.hovi@kesko.fi

Minna Cousins, kaupallinen johtaja, Vaasan Oy puh. 040 553 4949 tai minna.cousins@vaasan.com

Suvi Anttila, markkinointi- ja viestintäjohtaja, ProAgria Keskusten Liitto puh. 040 560 8551 tai suvi.anttila@proagria.fi

Tietoa yhteistyökumppaneista

Vaasan Oy on suomalainen leipomoalan yritys, joka työllistää Suomessa noin 600 henkilöä. Yhtiön historia ulottuu aina vuoteen 1849, mikä tekee meistä Suomen vanhimman valtakunnallisen leipomoalan toimijan. Leivomme suomalaisten rakastamia leipiä viidessä leipomossa eri puolilla Suomea ja tehtävänämme on vahvistaa leipomotoimialan elinvoimaisuutta Suomessa. Tunnetuimpia tuotemerkkejämme ovat Vaasan Ruispalat, Vaasan Taika ja Vaasan Kauratyynyt. Suomen lisäksi leivomme myös Baltian maissa. Omistajamme Lantmännen Unibaken kautta olemme osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-monialakonsernia, joka on yksi Euroopan suurimpia toimijoita bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarviketoimialalla. Liikevaihtomme vuonna 2018 oli 187 miljoonaa euroa. www.vaasan.fi 

Kesko ja K-kauppiaat muodostavat K-ryhmän, jonka myynti on 13 mrd. euroa. K-ryhmä on Pohjois-Euroopan kolmanneksi suurin vähittäiskauppias ja se työllistää noin 43 000 henkeä. Kesko toimii päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Sen toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon liikevaihto on 10 miljardia euroa ja henkilökuntaa on noin 25 000 henkeä. Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 1 800 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Valko-Venäjällä ja Puolassa. Kesko on pörssiyhtiö ja sen osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Yhtiön kotipaikka ja päätoimitilat sijaitsevat Helsingissä. Kesko on maailman vastuullisin kaupan alan yritys (The Global 100 Most Sustainable Corporations in the World). www.kesko.fi

ProAgriaa vie vahvasti eteenpäin halu ja osaaminen tuottaa koko Suomessa maatila- ja maaseutuyrittäjille alan asiantuntijoina parhaita ratkaisuja kannattavuuden ja tuottavuuden parantamiseen. Kehitämme suomalaista maataloutta ja maaseutua vahvalla kokemuksella ja uudistavalla otteella. Palvelumme kattavat johtamisen, talouden ja tuotannon tiiviisti toisiinsa nivoutuvana kokonaisuutena. Vahvuutenamme on valtakunnallinen ProAgrioiden verkosto ja tiivis yhteistyö ja verkostoituminen muiden toimijoiden kanssa. Meitä on koko Suomessa 650 alan huippuammattilaista. Olemme vahvasti tulevaisuuteen katsova ja uudistava ProAgria-verkosto. Haluamme mahdollistaa maailman puhtaimman ja elinvoimaisimman maaseudun myös tulevaisuudessa. #onnistummeyhdessä www.proagria.fi