Reilu Teko -keräyksessä ennätykselliset 779 000 kiloa muovia talteen

Julkaistu 30.11.2020 klo 16.15

Tämän vuoden Reilu Teossa kerättiin lannoite- ja siemensäkkejä keräyshistorian suurin määrä - 779 000 kiloa. Se on yli 100 000 kiloa enemmän kuin viime vuonna. Kaikki suomalaisilta maatiloilta kerätty muovi menee jatkokäsittelyn kautta uusiokäyttöön. 4H-järjestöjen ja Yara Suomen koordinoimassa keräyksessä työllistyy vuosittain iso määrä nuoria.

Poikkeustilanteesta huolimatta 4H-yhdistykset ja niiden palkkaamat nuoret ahkeroivat kesällä 2020 Reilu Teko -lannoite- ja siemensäkkikeräyksen parissa. Keräykseen saatiin huikeat 779 000 muovia jatkokäsittelyä varten. Keräysmuovista valmistetaan Lassila & Tikanojan laitoksella esimerkiksi vannenauhaa saha- ja rakennusteollisuuteen.

Kuluneen vuoden aikana säkkikeräykseen osallistui 140 suomenkielistä 4H-yhdistystä ja 14 Finlands svenska 4H:n yhdistystä. Keräyspisteitä oli yhteensä 240 eri puolella Suomea. Monella yhdistyksellä oli useampi kuin yksi keräyspiste.

- Vuoden 2020 Reilu Teko -keräyksessä saimme jälleen kerran kunnioitettavan määrän säkkejä kasaan. Määrä on tänä vuonna suurin koko säkkikeräyksen historiassa. Keskustelu luontoon joutuneen muovin ympäristöhaitoista on osaltaan varmasti kasvattanut halua osallistua keräykseen. Haluan kiittää viljelijöitä, 4H-järjestöjä ja yhteistyökumppaneita keräyksen onnistumisesta, Yara Suomen kaupallinen johtaja Timo Räsänen sanoo.

Konkreettinen ympäristöteko työllisti nuoria

Vuoden 2020 keräyksen tulosjulkistustilaisuudessa kuultiin Reilu Teon pitkäaikaisen suojelijan, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion tervehdys.

- Reilu Teko -säkkikeräys on ollut kiertotalouden edelläkävijä. Muovia on kerätty vuosikymmenten varrella lähes 40 miljoona kiloa. Tämän vuoden kaikkien aikojen suurimmasta kilomäärästä olen erittäin ylpeä ja se luo uskoa, että tämä tärkeä ympäristötyö tulee varmasti jatkumaan tulevinakin vuosina, Husu-Kalliokommentoi.

Yaran Timo Räsänen paljasti tilaisuudessa 4H-järjestölle keräyksen tuoton, 160 485 € euroa. Tuotto käytetään keräykseen osallistuneiden nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyön tukemiseen. Yhteensä Reilu Teon kautta työllistyi 141 nuorta.

- Säkkien kierrättäminen on hyvä ja ilmainen tapa maanviljelijöille osallistua ympäristötalkoisiin, tukea paikallisen 4H-yhdistyksen toimintaa ja työllistää nuoria. Haluamme 4H:ssa tarjota nuorille työllistymismahdollisuuksia heidän omilla asuinpaikkakunnillaan. Reilu Teko -keräys on myös erinomainen tapa lisätä nuorten ymmärrystä kiertotaloudesta, sanoo Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.

Kunniamaininnat kolmelle yhdistykselle

Yara palkitsee joka vuosi 4H-yhdistyksiä Reilu Teko -keräyksen yhteydessä. Siilinjärven 4H-yhdistys sai kunniamaininnan Vuoden tulokas -palkintokategoriassa tultuaan uutena keräyspaikkana mukaan toimintaan. Suurin nousija -alkintokategoriassa kunniamaininnan sai Lemin 4H-yhdistys, joka moninkertaisti keräysmääränsä 50 000 kiloon. Tänä vuonna uutena kategoriana lanseerattiin Vuoden työllistäjä. Siinä palkittiin Östnylands 4H, joka työllisti Reilu Teon kautta 4 nuorta ja maksoin heille 1200 euroa palkkaa. Kaikki kolme yhdistystä palkittiin 500 euron lahjashekillä. 

Keräyksen yhteistyökumppanit

Säkkikeräyksessä ovat mukana Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, paikalliset 4H-yhdistykset ja Yara Suomi Oy. Lantmännen Agro oli yksi keräykseen osallistuneista yhteistyöyrityksistä. Muita yrityksiä oli Tilasiemen, Peltosiemen, Hankkija Oy, Lassila & Tikanoja sekä Maaseudun Tulevaisuus.