MaatalousKonemessut 365 verkossa palkitsi uutuudet

Julkaistu 03.12.2020 klo 14.25 | Päivitetty 08.12.2020 klo 17.45

Helsingin MaatalousKonemessut 365 verkossa on palkinnut messujen uutuudet verkkosivuillaan. Maataloustoimittajista koostuva raati palkitsi Lantmännen Agron ELHO-uutuudet sekä kulta- että hopeasijoille ja ThermoSeed-menetelmä nousi hopealle. Lisäksi kunniamaininnat KUHNille ja Mepulle.

Maatalouskoneuutuuksia arvostelleen raadin tärkeimpiä kriteerejä ovat olleet tuotteen merkitys maataloudelle, vaikutus kannattavuuteen ja prosessiin, ympäristöystävällisyys, energiatehokkuus sekä vaikutus työmäärään ja turvallisuuteen. Palkittu uutuustuote on voinut olla myös toiminnallisuus, jonka soveltaminen tuo huomattavaa parannusta olemassa olevaan tuotteeseen tai palveluun.

Uutuustuotteiden palkintoraadissa ovat vaikuttaneet Veikko Niittymaa Maaseudun Tulevaisuudesta, Eemeli Linna ja Uolevi Oristo Koneviestistä sekä Pentti Törmä Käytännön Maamiehestä. MaatalousKonemessujen uutuustuotekilpailuun ilmoitettiin yhteensä lähes 50 tuotetta.

Kaksi kultamitalistia

Kultamitalisteiksi raati on valinnut ELHO Scorpio 550 kivenkeruukoneen sivukuljettimella ja MF 8S traktorimalliston.

ELHO Scorpio 550 sivukuljettimella on kivenkeräyskone, joka oman säiliön sijaan kuormaa kivet sivukuljettimella suoraan perävaunuun. Työteho lisääntyy kippaavaan malliin verrattuna, kun keräys on jatkuvaa. Tehokkaan seulonnan ansiosta kuormaan kertyy vähemmän multaa kuin kippaavissa malleissa. Sivukuljetinmallia hallitaan hydraulisesti ja kuljettimia voi peruuttaa, jos ne jumittuvat. Peruutuksen aikana keskikuljetin liukuu huoltotilaan, jolloin kuljettimen ja keräysroottorin väliin muodostuu aukko, josta jumittuneet kivet voidaan purkaa turvallisesti maahan. Kone mittaa roottoreiden pyörimisvastusta ja säätää sen perusteella sähköisesti työsyvyyttä.

Raati piti uutuustuotetta innovatiivisena ja uskoo sen menestyvän kaupallisesti. Tuote on tekniikaltaan ja menetelmältään muista poikkeava ja koneen painon vähentäminen on hyvä asia.  

MF 8S traktorimallisto on uusi, pitkärunkoinen tehokas yleistraktori. Täysin uusi ohjaamo on pyritty eristämään moottorista ja voimansiirtolinjasta mahdollisimman hyvin ja ohjaamomelu on saatu painettua 68 desibeliin. Ohjaamon eteenpäin kallistuva etulasi mahdollistaa paremman näkyvyyden etupyörille ja etunostolaitteelle. Uusi Dyna E-Power vaihteisto on varustettu kaksoiskytkimellä. Lisävarusteena mm. 205 litran ecohydrauliikka, jolloin maksimituotto saavutetaan jo 1650 moottorin kierroksilla.

Raati piti hyvänä ohjaamon ja moottorin erillisyyttä ja alhaista melua, uutta moottorin jäähdytysratkaisua, kaksoiskytkinvaihteistoa ja hydrauliikan monipuolisuutta.

Kuusi hopeamitalistia

Uutuuskoneista hopealla palkitut tuotteet ovat ELHO NK 10700 SF -niittokone, Kverneland FastBale-paalainkäärin, New Holland CH7.70 -leikkuupuimuri, Sampo Rosenlew Comia C22 2Roto -leikkuupuimuri,  ThermoSeed -höyrypeittausmenelmä ja Valtra G-sarjan traktorit.

 1. ELHO NK 10700 SF on siirtoruuveilla varustettu niittokone.
 2. Kverneland FastBale on paalainkäärin, joka mahdollistaa paalien teon pysähtymättä.
 3. New Holland CH7.70 -leikkuupuimuri yhdistää perinteisen puintitekniikan ja Twin Rotor -kaksoisroottorin.
 4. Sampo Rosenlew Comia C22 2Roto on hybridirumpupuimuri, jossa kohlimet ovat korvattu kahdella roottorilla.
 5. ThermoSeed-höyrypeittausmenetelmässäsiemen käsitellään kuumalla höyryllä.
 6. Valtra G-sarjan traktoreissa onhelppokäyttöinen ja monipuolisesti säädettävä voimansiirto sekä tehokas työhydrauliikka.

Viisi kunniamainintaa

Lisäksi uutuustuotteiden raati on antanut kunniamaininnan seuraaville tuotteille:

 1. John Deere 6M -traktori
 2. KESLA 14RH -harvesterikoura
 3. KUHN VBP 3165 -muuttuvakammioinen paalainkäärijä muovisidonnalla
 4. Mepun pölynpoistojärjestelmät (Taifum ja Storm)
 5. Väderstad Spirit 400C -kylvölannoitin

 

Uutuustuotekilpailuun ilmoitetut tuotteet löytyvät tapahtuman verkkosivuilta: www.maatalouskonemessut.fi