Lisäarvoa viljelyyn ekologisella luomulannoitteella

Julkaistu 16.06.2020 klo 8.00 | Päivitetty 16.07.2020 klo 10.55

Lantmännen Agro ja Fertilex tuovat markkinoille uuden, kotimaisen, ravinnekierrätystä edistävän orgaanisen pellettilannoitteen. Tuote toimii hyvin, se sitoo hiiltä maaperään ja ammoniakkipäästöt pienenevät merkittävästi. Tuote on luomukelpoinen, mutta se sopii myös tavanomaisten peltojen rikastuttajaksi.

Luomukelpoista, kananlantapohjaista pellettilannoitetta on valmistettu keväästä 2020 alkaen. Tuotteen teknisen laadun sekä ravinnepitoisuuksien osalta on päästy tasolle, joka tuo viljelijälle aitoa lisäarvoa.

Pellettirae toimii hyvin eri koneissa

Fertilex -tuoteperheen muodostavat rakeiset Fertilex 5-1-2 ja 6-1-2 -lannoitteet. Lannoite puristetaan pellettimatriisilla ja katkotaan sopivaan pituuteen. Tuloksena on kiinteä ja kova rae, joka kevään käyttäjäkokemusten sekä tehtyjen kokeiden perusteella toimii hyvin markkinoilla olevien kylvökoneiden ja lannoitelevittimien syöttölaitteissa.

- Koska kyseessä on orgaaninen lannoite, suositellaan sitä parhaan tehon saamiseksi käytettäväksi joko sijoituslannoituksena tai pintalevityksenä ennen kylvömuokkausta. Näin lannoitteen typpi ei haihdu, vaan tulee kasvin käytettäväksi parhaalla mahdollisella hyötysuhteella. Tämän olemme todenneet useissa aiemmin tehdyissä orgaanisten lannoitteiden lannoituskokeissa, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Juho Urkko Lantmännen Agrosta.

Valmistusprosessi on ympäristöystävällinen

Fertilex Oy on peltoviljelyn lannoitetta valmistava uusi yritys, joka vie kiertotalouden Suomessa uudelle tasolle. Fertilex on luomuhyväksytty lannoite, jonka erilaisuus syntyy siitä, että se tuotetaan ekologisesti ja täysin eri tavalla kuin kemialliset lannoitteet.

- Fertilex-lannoitteen lanta kuivatetaan kanojen itsensä tuottamalla lämpöenergialla. Kanojen tuottama lämpö ohjataan puhaltimien kautta lantakuljettimille. Kuivattu lanta hygienisoidaan ja pakataan helposti kuljetettavaan muotoon, Fertilexin toimitusjohtaja Topi Oikari valottaa.

Matalan kuivauslämpötilan ansiosta kuivausprosessi ei hukkaa lannan sisältämää typpeä, jolloin ammoniakkipäästöt pienenevät merkittävästi. Lannan suorasyöttö kanalasta kuivausprosessiin estää ravinteiden haihtumisen sekä maa-aineksien pääsyn tuotteeseen. Lisäksi orgaaninen lannoite sitoo hiiltä maaperään samalla elvyttäen peltojen humuskerrosta.

Tuotteen jälleenmyyjinä toimivat Lantmännen Agro -ketjun kauppiasyrittäjät ympäri Suomen.

Lisätiedot

Lantmännen Agro Oy / Tuoteryhmäpäällikkö Juho Urkko
juho.urkko@lantmannen.com
puh. +358 503104075

Fertilex Oy / Toimitusjohtaja Topi Oikari
topi.oikari@fertilex.fi
puh. +358 505004478

Yritystietoa

Lantmännen

Lantmännen on johtava toimija maatalouden, koneiden, bioenergian ja elintarvikkeiden alalla Pohjoismaissa. Lantmännenillä on 10 500 työntekijää sekä toimintaa yli 20 maassa. Liikevaihtomme on 4 miljardia euroa. Meillä on toimintaa sekä tutkimus- ja kehitystoimintoja koko arvoketjussa, joten pystymme kantamaan vastuun pellosta pöytään.
www.lantmannen.com

 

Lantmännen Agro Oy

Lantmännen Agro on suomalaisista kauppiasyrityksistä koostuva ketju. Kauppiasverkostoon kuuluu yhteensä 42 kauppiasyritystä ja 76 toimipistettä Suomessa. Asiakkaitamme ovat maa- ja metsätalousyrittäjät, koneurakoitsijat, hevosalan ammattilaiset ja harrastajat. Tarjoamme asiakkaillemme koneet, tuotantotarvikkeet ja palvelut ammattitaitoisesti. Olemme aktiivinen toimija vilja- ja siemenkaupassa.
www.lantmannenagro.fi

 

Fertilex Oy

Fertilex Oy on perustettu tuomaan ratkaisu nestemäisten lietteiden muuttamiseksi kuivaksi pelletiksi. Fertilex-lannoite on kuiva, hygienisoitu luomuhyväksytty lannoite niin maanviljelijöille kuin kotiin kukkaruukkuihin ja puutarhaan.
www.fertilex.fi