2020 – rypsi ja rapsi fiksu veto

Julkaistu 15.01.2020 klo 22.17 | Päivitetty 16.06.2020 klo 8.02

Viljojen hintasuhteet ovat liikkuneet viime vuosina reippaasti. Olemme nähneet niin lähihistorian korkeimmat viljan hinnat kuin suhteessa myös matalat öljykasvien hinnat. Hintavaihtelu on kuitenkin normaalia ja sitä emme pysty täysin poistamaan. Sen sijaan pystymme kuitenkin turvaamaan tietyn hintatason kiinnittämällä osan- tai koko sadon ennalta saatavilla olevaan hintaan.

Oheisessa taulukossa on kuvattu öljykasvien ja viljan hintasuhdetta. Lähteenä on LUKEn maataloustuotteiden hintatilasto. Kun mainittu hintasuhde on kaksi tai pienempi – nähdään öljykasvien viljely usein suhteessa heikompana vaihtoehtona. Kun taas hintasuhde selvästi ylittää kahden, on öljykasvien tuotanto kannattavaa. Kirjoitushetkellä syksylle tarjotaan kiinnityshintaa 390 €/tn – joka suhteutettuna pitkän aikavälin viljan hintojen keskiarvoon 150€/tn antaisi hintasuhteeksi 2,77. Tässä tarkastelussa suhdeluku on selvästi kymmenen vuoden jakson yläpäässä.

Sopivan hintasuhteen lisäksi öljykasveissa on muitakin etuja. Näitä on kerrattu myös aiemmissa kirjoituksissa ja monissa artikkeleissa, niihin linkit tämän jutun lopussa. Mainio valinta aina 1-3 vyöhykkeille onkin DK 7130CL -rapsi, joka aikaisuutensa puolesta sopii laajimmalle viljelyalueelle ja satoisuutensa puolesta kilpailee täysin muiden rapsilajikkeiden kanssa. Väittämä siitä, että Clearfield -rapsien sato olisi huono, on väärä, ja lajikekokeet sekä usean vuoden ja tuhansien hehtaarien tuotanto tämän osoittaa.

Clearfield -menetelmällä myös torjut tehokkaasti ongelmarikat, jääntiviljan, ristikukkaiset rikkakasvit ja etenkin rikkakasveista pahimmat – hukkakauran ja pidät juolavehnän kurissa. Clearfield -jääntirapsit torjut taas pienellä annoksella fenoksihappovalmistetta seuraavana vuonna.

Miksi et siis ottaisi yhteyttä viljanostajaamme ja tilaisi tulevan kauden siemeniä jo nyt ja kiinnittäisi sadollesi hyvän hinnan!