YaraVita-lehtilannoiteuutuudet vuodelle 2019

Julkaistu 12.02.2019 klo 12.53 | Päivitetty 27.02.2019 klo 13.29

Kasvin ravinteiden saanti juuriston kautta voi häiriintyä useista syistä, mm. maan liiallisesta vetisyydestä, kylmyydestä, happamuudesta tai alhaisista ravinnemääristä. Tällöin ravinteiden lehtilannoitus tukee juuriston työskentelyä. Lehtilannoitus on kuitenkin haasteellista, koska ravinteiden otto ei kuulu lehtien perustehtäviin. Kerran päästyään lehden solukoihin, ne kuitenkin käyttäytyvät samaan tapaan kuin juuriston kautta tulleet ravinteet.

YaraVita –tuoteperhe on suunniteltu alusta alkaen lehtilannoitekäyttöön erilaisissa kasvuolosuhteissa ja erilaisille kasvilajeille. Niiden valmistuksessa on käytetty puhtaita raaka-aineita ja teho on varmistettu apuaineilla, jotka muun muassa kiinnittävät ravinneliuoksen lehden pintaan ja tehostavat ravinteiden siirtymistä lehden sisään.

YaraVita Starphos CMZ

YaraVita Starphos CMZ on uusi fosforipitoinen peltokasvien nestemäinen lehtilannoite. Se sisältää fosforin lisäksi mangaania, sinkkiä ja kuparia.

Fosforin riittävä saanti on kriittistä erityisesti alkukasvukaudesta, jolloin sen saatavuus maasta on heikkoa. YaraVita Starphos CMZ:n fosfori antaa nopeasti energiaa koko kasville, jolloin myös juuristo pääsee kehittymään häiriöttömästi. Syyskäytössä se parantaa kasvien talvenkestävyyttä.

Mangaani, sinkki ja kupari tehostavat yhteyttämistä ja siten ravinteiden hyväksikäyttöä. Niitä tarvitaan myös proteiinien ja öljyn muodostamiseen ja kasvin solukoiden suojaamiseen haitallisilta yhdisteitä, joita syntyy kasvin ollessa stressaantunut, esimerkiksi kuivuuden tai kylmyyden vuoksi.

YaraVita Starphos CMZ:aa voi käyttää heti kun maassa on riittävästi kasvustoa, viljoilla 2-4 -lehtivaiheesta kaksisolmuvaiheeseen (2-3l/ha), öljykasveilla 3-6 lehtivaiheessa ja palkokasveilla kun kasvusto on 10-15 cm korkeaa (1-3 l/ha). Perunan ensimmäinen käsittely on viikon kuluttua täydestä taimettumisesta, toinen mukuloiden täyttymisvaiheessa (3 l/ha). Käsittelyt voi tarvittaessa uusia 14 päivän kuluttua.

YaraVita Starphos CMZ sekoittuu hyvin useimpien kasvinsuojeluaineiden kanssa. Sitä ei voi kuitenkaan sekoittaa fenoksihappopohjaisten aineiden, kuten MCPA:n kanssa. Tarkista sekoittuvuus muiden aineiden kanssa sivustolta www.tankmix.com tai jälleenmyyjän sekoitustaulukoista.

Tutustu YaraVita Starphos CMZ:n tuotesivuun »

YaraVita Universal

YaraVita Universal on moniravinteinen, kasvien kasvua virkistävä nestemäinen lehtilannoite kaikille peltokasveille. Se sisältää pääravinteiden (N,P,K) lisäksi useita hivenravinteita.

Tuotteen teho tulee parhaiten esille kasvuston stressitiloissa, kuten kuivuuden, liiallisen kosteuden tai kylmyyden vallitessa. Tällöin nopeasti vaikuttavat ravinteet imeytyvät lehtien kautta kasvin käyttöön ja tukevat juuriston ravinteiden ottoa. Sinkillä ja kuparilla on erityinen rooli tässä tehtävässä.

YaraVita Universal sisältää myös booria, jota Suomen peltomaassa on yleisesti vähän ja mangaania, jonka puutetta esiintyy erityisesti kalkituilla lohkoilla. YaraVita Universalin molybdeeni auttaa palkokasvien typensidonnan onnistumisessa.

YaraVita Universalia voidaan ruiskuttaa kaikille kasveille heti kun kasvustoa on tarpeeksi hyödyntämään lehtilannoitteen ravinteita, myös syyskäsittelyssä. Uusintakäsittelyn voi tehdä aina 10-14 päivän välein, mutta kukkivaan kasvustoon tuotetta ei saa käyttää.

Käyttömäärä on kaikille peltokasveille 3 l/ha / 200 l vettä.

Tutustu YaraVita Universalin tuotesivuun »