Viikko 35: Viljelisinkö syysviljaa?

Julkaistu 29.08.2019 klo 9.30 | Päivitetty 29.08.2019 klo 10.36

Puinnit ovat käynnistyneet jo laajalla alueella ja normaalia aikaisempi sadonkorjuu mahdollistaa myös syysviljan kylvön. Perinteisesti ruista on kylvetty vielä syyskuun ensimmäisellä viikolla – syysvehnää ja uutuutena ruisvehnää vielä tämän jälkeen. Syysrapsien kylvöaika on jo tältä vuodelta ohi.

Syyskylvöä suunniteltaessa on hyvä huomioida muutama asia. Esikasvin olkimassa voi olla suuri, ja näin haitata kylvöä ja orastumista etenkin mikäli maata ei muokata vaan kylvetään viljelys suorakylvönä. Tällöin olkien kerääminen pois on hyvinkin perusteltua – kun lähistöllä on karjatiloja tai muita yrityksiä, joilla on oljelle tarvetta. Muutoin puimakoneen silppuri kannattaa säätää niin, että kasvijäte saadaan mahdollisimman hienoksi eikä haittaisi myöhempiä työvaiheita.

Mikäli mahdollisuutta perinteiseen kyntäen muokattuun perusmuokkaukseen ei ole, voidaan myös käyttää kultivointia ja lautasmuokkausta, toki maan vesitila huomioiden. Kevytmuokattuihin maihin ei jää vesitilaa, jolloin kannattaa valita lohkot, joilla vesi ei seiso ja aiheuta täten talvehtimistappioita. Myös juolavehnä on hyvä torjua – nopeavaikutteisena valmisteena tiukassa aikaikkunassa kannattaa suosia tehokkaita, formuloituja tuotteita kuten RoundUp PowerMaxia.

Syysvehnän kysyntä on jo nyt ollut erityisen suurta. Valikoimassamme löytyvä Ceylon –syysvehnä onkin kirkkaasti Suomen viljellyin syysvehnälajike, ja yhdessä klassikko SW Magnifikin kanssa niillä viljeltiinkin liki puolet maamme syysviljapinta-alasta! Pitkän talven ja karun kevään olosuhteissa talvehtiminen onkin avaintekijä, ja siksi kannattaa suosia talvenkestäviä lajikkeita.

Uutena viljelykasvina olemme tuoneet markkinoille myös ruisvehnän. Ruisvehnän kylvöaika on suositustemme mukaan hieman aikaisempi kuin vehnän, mutta myöhäisempi kuin rukiin. Sato on rehukäytössä erinomaista energiarehua ja sopii esimerkiksi sikojen sekä nautakarjan ruokintaan erinomaisesti. Viljelykasvina se on lujakortinen ja taudinkestävä. Kesän 2019 kokemukset ovat todistaneet satopotentiaalin – käytännön tilakokeissa kun päästiin kauttaaltaan yli 6000kg/ha keskisatoihin parhaiden yltäessä liki 10000kg/ha tasolle. Ruisvehnä soveltuu myös luomuviljelyyn. 7ha koeviljelmältä puitiin 6200kg/ha sato. Luomutuotannossa kasvin voi valmistella talveen muun muassa YaraVita Mantrac- tai Mancozin –käsittelyllä. Tavanomaisessa tuotannossa suosittelemme talvituhoruiskutuksia syysvehnän tapaan.

Syysviljan lannoituksessa huomio kannattaa kiinnittää etenkin kasvin riittäviin fosforin- ja kaliuminsaantiin, jotka ovat talvehtimisravinteista tärkeimmät. Hivenlannoitus on helppo yhdistää tarvittaessa kahukärpäsruiskutuksiin. 

Kysy ajantasaisesta saatavuudesta lähimmältä Lantmännen Agro –kauppiaaltasi. Syksyllä valikoima ja saatavuus saattavat muuttua nopeastikin.

Katso edelliset viikkotiedotteet 

Viikko 27: Sadon laatu huippukuntoon rikin ja typen avulla »

Viikko 26: Torju punahome tarvittaessa »

Viikko 22: Viljojen rikkatorjunta on pian käsillä »

Viikko 20: Vizuralla apua lannoitukseen »

Viikko 19: Syysviljan rikkatorjunta keväällä »