Viikko 22: Viljojen rikkatorjunta on pian käsillä

Julkaistu 27.05.2019 klo 13.30 | Päivitetty 27.05.2019 klo 13.50

Kylvöt ovat onnistuneet monin paikoin ympäri Suomea hyvin. Sateita on tullut jo varsin kiitettävästi ja paikoin liikaakin, mutta silti lähtökohdat satokaudelle ovat huomattavasti paremmat kuin viime vuonna. Myös rikkakasvit ovat päässeet taimettumaan hyvissä olosuhteissa tasaisesti, jonka vuoksi tänä vuonna rikkakasvien torjunta onkin viime vuotta helpompaa. Sopivaa kasvinsuojelua valittaessa on kiinnitettävä huomiota lohkon rikkakasveihin, mahdolliseen resistenssiin ja tuotteen rajoituksiin, kuten tuotteen pohjavesirajoitukset ja tuotteen lämpötilarajoitukset. Huomioitavaa on myös se, että rikkakasvipankkia saattoi kertyä viime vuodelta, mikäli torjunta ei onnistunut. 

Pääpiirteissään voidaan sanoa, että parasta tehoa saadaan kun rikat ovat pieniä. Leveälehtisten rikkojen torjuntaan hyviä ratkaisuja tarjoavat Kinvara, Tooler Heavy ja Zypar. Kinvara on kehittynyt versio jo tutusta tuotteesta markkinoilla, sisältäen tuttuja tehoaineita MCPA:ta, fluroksipyyriä ja klopyralidia. Kinvaraa käytetään kevätviljoille 1,7 l/ha, jolloin se sisältää 20% enemmän klopyralidia kuin kilpaileva tuote tuoden huipputehoa mm. mataraan, vesiheinään, valvattiin ja saunakukkaan. Kinvaran käytössä on muistettava se, että käsittelyhetkellä on oltava yli +12°C, koska fenoksihapot (mm. MCPA) tarvitsevat toimiakseen + 12°C.

Tooler Heavy on erittäin tehokas pienannosaine vehnälle, ohralle ja kauralle vaikuttaen esimerkiksi mataraan, saunakukkaan, vesiheinään ja lemmikkiin ja sitä käytetään 50 g/ha kiinnitteen kanssa. Tooler Heavy toimii viileissäkin olosuhteissa erinomaisesti. MCPA on eriomainen tankkiseoskumppani gramma-aineiden kanssa, kun halutaan huipputehoa ohdakkeen ja valvatin torjuntaan. Ohdaketta ja valvattia erityisesti torjuttaessa on torjunta tehtävä hieman myöhemmin: kun ohdake on 6-8-lehtiasteella ja valvatti on 4-6 lehtiasteella.

Kylänurmikkaa torjuttaessa puolestaan aikainen torjunta on avainsana: Hussar Plussaa käytetään 75-150 ml/ha kiinnitteen kanssa kylänurmikan ollessa 1-4- lehtiasteella. Samalla saadaan tehoa luohoon ja muihin leveälehtisiin.

Resistenssien rikkakasvikantojen syntymisen ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan toimivat Tomahawk 200 tai Zypar. Tomahawk 200 (puhdas fluyroksipyyri) voidaan käyttää yhdessä gramma-aineen, kuten Toolerin, kanssa esimerkiksi 0,4 l/ha tai yksin 0,5 l/ha.

Zypar on erinomainen vaihtoehto rikkatorjuntaan, koska se ehkäisee resistenssien kantojen syntymistä esimerkiksi vesiheinällä. Zyparin vahvuutena on myös se, että sitä voidaan ruiskuttaa jopa kasvuastelle 45, jolloin lippulehti on jo turvonnut. Resistenssiä vesiheinää torjuttaessa torjunta on kuitenkin tehtävä vesiheinän ollessa pientä ja vähintään 0,75 l/ha annoksella. Zyparin Arylex- tehoaine vaikuttaa hyvin alhaisissakin lämpötiloissa (+2°C).

Ensimmäiseen rikkatorjuntaan kannattaa yhdistää hivenlehtilannoitus: YaraVita Mancozinilla saadaan huomattava annos mangaania paikkaamaan mangaanin puutosta sekä lisäksi kuparia ja sinkkiä. Vehnälle Broadway Star on mainio vaihtoehto, jolla torjutaan sekä leveälehtiset että heinämäiset rikat. Voit lukea lisää tuotteesta täältä.

Apua rikkakasvien tunnistukseen saat: Xarvio scouting app’stä. Se on ladattavissa ilmaiseksi AppStoresta ja Google Playsta. Sen avulla voit tunnistaa rikkakasveja pellostasi!

Katso edelliset viikkotiedotteet 

Viikko 20: Vizuralla apua lannoitukseen »

Viikko 19: Syysviljan rikkatorjunta keväällä »