Viikko 19: Syysviljan rikkatorjunta keväällä

Julkaistu 10.05.2019 klo 15.44 | Päivitetty 10.05.2019 klo 15.51

Arkistokuva koetilalta.

Syysviljaa on ollut ennätysmäärä kylvössä ja monin paikoin talvehtiminen on onnistunut hyvin tai erinomaisesti. Sato-odotusten realisoimiseksi on syytä panostaa rikkatorjuntaan, varsinkin kun kahden haasteellisen kesän jälkeen rikkasiementen pankkia on paikoitellen saattanut muodostua. Syysviljoilla ongelmallisin ja helposti tunnistettavin laji on syysitoinen saunakukka joka aloittaa kasvunsa keväällä pian maan paljastuttua. Muita syysviljapeltojen tavanomaisia rikkalajeja ovat juolavehnä sekä pihatähtimö (vesiheinä).

Vaikka fenoksihappojen (MCPATRIO) käyttö on syysviljoilla ja myös rukiilla on täysin mahdollista keväällä, vaativat ne vähintään +12 °C lämpötilan tai mieluummin enemmän tehotakseen. Lämpötilojen vaihdellessa ja kun yöt ovat vielä viileitä, kannattaa valita rikkatorjuntaan valmiste, joka tehoaa myös viileässä.

Juolavehnän ja hukkakauran torjuntaan syysviljoilta suosittelemme uutuustuote Broadway Staria 220g/ha + Dassoil –kiinnite 0,5 l/ha. Samalla saadaan hyvää tai erinomaista tehoa lukuisiin pellon leveälehtisiin rikkakasveihin, kuten saunakukkaan. Broadway Star tehoaa ruiskutushetkellä taimettuneisiin hukkakauroihin sekä juolavehnään. Paras teho että juolavehnään saadaan sen 3-4 lehtivaiheessa. Broadway Starin teho heinämäisiin rikkoihin on edeltäjäänsä Broadwayta parempi, koska Broadway Star sisältää aiempaa suuremman annoksen pyroksulaami –tehoainetta. Pyroksulaami tehoaa hyvin myös leveälehtisiin rikkoihin, joten Broadway Starin teho vastaa siltä osin edeltäjäänsä. Broadway Star -käsittelyn tehoa on hyvä täydentää sadonkorjuun jälkeen glyfosaatilla, jonka teho Broadway Starin matalaksi ja lehteväksi jättämään juolavehnään on erittäin hyvä. Broadway Star -käsittelyyn on mahdollista yhdistää Cycocel -korrensääde, jolloin myöhemmin korrenkasvuvaiheessa tehtävän korrensäädekäsittelyn ainemäärää voidaan pienentää.

Suorakylvössä ja kevennetyssä muokkauksessa yleistyvää kylänurmikkaa vastaan suosittelemme syysvehnälle ja -rukiille Hussar Plus:aa. Käyttömäärä on 75-200 ml/ha + Farm-kiinnite 0,1 l/ha, pienimpiä käyttömääriä voidaan käyttää juuri itäneeseen kylänurmikkaan, joka on n. 2-3 cm mittaista. Suuremmat, yksilöt tarvitsevat isomman annoksen. Hussar Plus on mahdollista sekoittaa MCPA:n (ohdakkeen torjunta) ja korrensääteiden kanssa syysviljoilla. Erittäin haastavan kylänurmikkaongelman torjumisessa Hussar Plus tehoa voidaan parantaa korvaamalla Farm kiinnite Renol –öljyllä 0,5 l/ha. Hussar Plus tehoaa laajasti myös useisiin leveälehtisiin rikkoihin (myös saunakukka), mutta sen teho juolavehnään ja hukkakauraan ei ole riittävä.

Syysviljojen leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan voi käyttää Zypar 0,5 - 0,75 l/ha, joka torjuu laajatehoisesti mm. saunakukkaa, mataraa ja pihatähtimöä. Teho orvokkiin, ohdakkeeseen ja valvattiin ei Zyparilla yksinään ole riittävä. Zypar toimii jo +2°C ja se tehoaa isolla annoksella myös resistentiksi todettuun pihatähtimöön. Resistenttiä pihatähtimöä vastaan toimii myös Tooler 70g + Tomahawk 200 0,5 L/ha, mutta on huomattava että Tomahawk 200 vaatii riittävän korkean lämpötilan (+12 °C) toimiakseen kunnolla. Ohdakkeen torjuntaan (esim. Zyparin kanssa) käy Farm MCPA, mutta myös se vaatii riittävästi lämpöä toimiakseen. Viileässä (+5 °C) toimiva ratkaisu ohdakkeen torjuntaan on Mustang Forte, käyttömäärällä 0,75 -1,0 l/ha.

Etsi lähin myymälä

{{$select.selected.name}}

{{selectedStore.MarketingCompanyName}}

{{selectedStore.Address}}, {{selectedStore.PostalCode}} {{selectedStore.Municipality}}

puh: {{selectedStore.DefaultPhoneNumber}}
{{selectedStore.AdditionalPhoneNumber}}

{{selectedStore.ContactEmail}}

Palvelemme

Arkisin
{{selectedStore.OpenWeekdays}}
Lauantai
{{selectedStore.OpenSat}}
Sunnuntai
{{selectedStore.OpenSun}}