Reilu Teko -keräys kierrättää säkit ja työllistää nuoria

Julkaistu 18.06.2019 klo 11.34 | Päivitetty 18.06.2019 klo 11.40

Reilu Teko -keräys kierrättää säkit ja työllistää nuoria

Suomen 4H-liiton ja Yara Suomen yhteistyönä tekemä Reilu Teko -kampanja on jälleen käynnistynyt. Vuodesta 1975 lähtien toteutetussa ympäristötempauksessa 4H-yhdistykset ja nuoret keräävät lannoite-, siemen- ja rehusuursäkkejä maatiloilta. Uutta tämän vuoden keräyksessä on 4Help-sovellus, jolla viljelijä löytää kätevästi lähimmän keräyspisteen.

Reilu Teko -säkkikeräyksen avajaiset pidettiin 13.6.2019 Tuusulassa Anttilan koetilan ladolla melkoisen tuulisessa kesäsäässä. Tilaisuuden avasi Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski, jonka jälkeen Tuusulan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Julia Mali kertoi, että hänestä Reilu Teko -keräykseen osallistuminen on viljelijälle mahtava arjen valinta toteuttaa maatalouden kestävää kehitystä ja edistää kiertotaloutta.

Muovi kiertoon ja nuorille töitä

Paikallisia 4H-nuoria edustivat sipoolaiset Sandra Jensen ja Benjamin Åström sekä tuusulalaiset siskokset Irina ja Weera Kalenius. Nuoret kertoivat olevansa tyytyväisiä työmahdollisuuteen ja osalle heistä tämä olikin ensimmäinen kesätyö. Nuorten työtehtäviin kuuluu muun muassa keräyspisteeseen tuotujen säkkien lajittelu, säkkien kerääminen kymmenen säkin nipuiksi ja säkkien kokonaismäärän kirjanpito. Sipoolainen Sandra kertoi, että hän myös noutaa traktorilla säkkejä suoraan lähimaatiloilta. Nuoret vakuuttivat olevansa tyytyväisiä työhönsä ja enemmänkin töitä haluaisivat tehdä.

Paikalla oli myös kampanjan suojelijana toimiva maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, joka kertoi jännittävänsä paljonko säkkejä saadaan tänä vuonna kerättyä talteen. Viime vuonna muovia kerättiin yli 650 000 kiloa.

4Help navigoi perille

Avajaisissa tutustuttiin uuteen puhelimeen ladattavaan 4Help-sovellukseen, joka näyttää käyttäjän sijainnin perusteella lähimmän keräyspisteen sekä ohjeet keräykseen sopivista säkeistä ja niiden käsittelystä. Keräyspisteitä on lähes jokaisessa kunnassa, yhteensä noin 250.

Tee Reilu Teko ja vie ilmaiseksi maatalouden muovisäkkisi kiertoon. Katso lähin keräyspiste tästä tai lataa ilmainen 4Help-sovellus puhelimeesi sovelluskaupasta.


Reilu Teko -säkkikeräyksen järjestävät Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset. Keräys työllistää satoja nuoria eri puolilla Suomea, ja monille se on ensimmäinen kesätyö. 4H-nuoret huolehtivat keräyspisteistä ja Yara Suomi järjestää säkkien kuljetuksen pois keräyspisteiltä. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit käytetään uusiomuovin raaka-aineeksi kuten sahatavaran vannenauhoiksi. Reilu Teko -keräyksessä muovia on kerätty yhteensä yli 37 miljoonaa tonnia lähtien vuodesta 1975. Lannoite- ja siemensäkkikeräys on osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä.

Keräykseen osallistuvat Lantmännen Agro, Lantmännen Feed, Raisioagro, Tilasiemen, Lassila & Tikanoja ja Hankkija. Yara Suomi toimii kampanjan päärahoittajana.