Osallistu LUKEn tuomikirvaennusteen tekoon!

Julkaistu 31.10.2019 klo 9.41

Nyt on ajankohtaista selvittää kotimaisen tuomikirvakannan runsaus eli kerätä näytteet vuosittaista tuomikirvaennustetta varten. Ennuste perustuu tuomikirvojen talvimunien laskentaan ja sitä varten tarvitsemme näytteitä tuomen silmuista ympäri Suomea. Mitä enemmän näytepisteitä on, sitä kattavampi ja luotettavampi ennuste kotimaisen tuomikirvakannan suuruudesta olisi luvassa. Liitteenä olevasta kartasta näkyy viimevuotisten näytteiden kattavuus. Näytteitä toivotaan vanhojen näytepaikkojen lisäksi erityisesti katvealueilta.

Tuomenoksat pitäisi kerätä ja lähettää LUKE Jokioisille viimeistään marraskuun aikana. Ohessa on tarkempia näytteenotto-ohjeita.

Mukana on myös talvimunien laskentaohje ja -lomake siltä varalta, että haluatte laskea talvimunat itse. Omatoimisen laskennan tulokset lähetetään samaan osoitteeseen kuin näytteetkin.

Kaikille oksia lähettäneille lähetetään omien näytteiden laskentatulokset ja uusi tuomikirvaennuste heti niiden valmistuttua tammikuussa 2020. Liittäkää siis näytteiden mukaan tieto näytteenottopaikasta (paikkakunta) sekä yhteystiedot (sähköpostiosoite).

Näytteet toimitetaan osoitteeseen:

Erja Huusela-Veistola
Luonnonvarakeskus (Luke)
Planta/Tietotie 4
31600 Jokioinen

Liitteet: