KUHN teki karhotuksen maailmanennätyksen

Julkaistu 17.10.2019 klo 15.41 | Päivitetty 29.10.2019 klo 15.10

Lantmännen Agron edustuksessa oleva KUHN teki kesällä karhotuksen maailmanennätyksen. Työkaluna oli kokoonpanoltaan vakio neliroottorinen karhotin GA 15131. Ennätysyritystä valvoi saksalainen maatalousalan järjestö DLG (Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft). DLG-instituutti vahvistaa: 8 tunnissa karhotettiin 188,9 hehtaaria, eli keskimäärin 23,6 hehtaaria tunnissa.

KUHN GA 15131 on erittäin suorituskykyinen ja joustava roottorikarhotin, jonka työn jälki on moitteetonta. Karhottimen työskentelyleveys on 9,50–14,70 m ja se on huipputuottavan sadonkorjuuketjun perusta.

Karhotin on 100 %:sti hydraulivetoinen, joten roottorin nopeus voidaan sovittaa täydellisesti rehun tyyppiin ja tuottoon samalla kun huoltotarve pienenee. BOOST-toiminto tuottaa erittäin laadukkaita karhoja, sillä se lisää eturoottoreiden nopeutta 20 % takaroottoreihin nähden, jolloin karhosta tulee ilmava ja säännöllinen. Kuljettaja voi myös nostaa kutakin roottoria erikseen esteiden välttämiseksi ja viljelyalan muotoon mukautumiseksi. Kuljettajalle työskentelymukavuutta tuo myös CCI 1200 ISOBUS -hallintalaite, joka näyttää tehdyn työn, sekä WTK-joystick, jolla roottoreita voi säätää pysäytyksettä.

Ennätysyrityksen paikaksi valittiin Tanskassa mäkisellä Keski-Juutinmaalla sijaitseva maitotila, jota viljelee Mikael Skeldal kahden veljensä ja sisarensa kanssa. Mikael valittiin ajamaan JD 6250R -traktoria, jossa oli AutoTrac -ohjausjärjestelmä, helppotajuinen Gen4 CommandCenter -ohjauskeskus ja ergonominen CommandPRO -ohjauskava.

Ennätyksen vahvistanut DLG:n edustaja teki useita mittauksia paikan päällä. Työhön kulunut aika ja työn jälki mitattiin tarkasti ja työn laatu arvioitiin ottamalla useita näytteitä. Näytteet vahvistivat rehun hyvän laadun. Karhon profiili, hukkamäärä ja rehun ominaisuudet tutkittiin ja määritettiin, ja tutkimuksesta kirjoitettiin tekninen raportti, joka julkaistaan piakkoin DLG-instituutin sivuilla.