Viikko 35: Syyskylvöisten rikkatorjunta

Julkaistu 29.08.2018 klo 13.30 | Päivitetty 27.12.2018 klo 11.23

Kuuma ja kuiva kesä antoi vuoden 2018 kasvukaudella otolliset kasvuolosuhteet jauhosavikalle, pillikkeelle, pelto-ohdakkeelle ja –valvatille. Rikkakasvien torjunta oli ongelmallista lohkoilla eriaikaan itäneiden viljelykasvien aiheuttaman epätasaisen kasvuton takia. Optimaalista torjunta-aikaa oli vaikea hahmottaa ja rikkakasveilla oli paljon tilaa kasvaa ilman viljelykasvien varjostusta. Nyt pelloilla on nähtävissä korkeita ja reheviä rikkakasvustoja joista tulee ongelmia seuraaville kasvukausille runsaan siementuotannon takia.

MCPA:n käyttö syyskylvöisten kasvustoon laskee kevään rikkapainetta. Syysviljoilla etenkin saunakukka on vaikeasti torjuttava laji. Taimettuneet saunakukat voi torjua syysviljoilta MCPA-valmisteilla ja näin estää niiden talvehtimisen. Samassa ruiskutuksessa voi käyttää lehtilannoitteita, esim. Mancozin, edistämään viljelykasvien juurten kasvua ja näin kasvin talvehtimista. Muistathan, että lumihomeen torjunta-aine Prolinea ei valitettavasti voi yhdistää MCPA-ruiskutukseen, koska ruiskutusajankohta on huomattavasti myöhempi kyseistä sienitautia torjuttaessa. Kaikkia pienannosaineita ei ole rekisteröintiä syyskylvöisille, joten MCPA-ruiskutusta suunniteltaessa kannattaa tämä ottaa huomioon. Esimerkiksi Farm MCPA soveltuu eriomaisesti syyskylvöisten ensimmäisiin rikkatorjuntoihin. 

Matrigon 72 SG on oiva valinta rikkakasvien torjuntaan rypsillä, rapsilla, kuminalla ja useilla erikoiskasveilla. Se kulkeutuu syväjuuristen lajien juuriin ja tehoaa siten ohdakkeeseen ja valvattiin. Matrigon on ehdoton valinta kuminan rikkojen torjuntaan syksyllä. Se torjuu erinomaisesti syksyllä itäviä saunakukkia, joka on tunnetusti haastavin rikka kuminan viljelyssä. Se on sisävaikutteinen, imeytyen näin rikkakasveihin lehtien kautta. Herkillä lajeilla teho näkyy 1-3 päivän kuluttua käsittelystä. Niiden kasvu pysähtyy ja ne kuolevat jo 3-4 viikon kuluessa.

Bluesil –kiinnitettä soveltuu Matrigonin tehon parantamiseen. Bluesil on erittäin laadukas silikonipohjainen erikoiskiinnite, joka edesauttaa ruiskutusnesteen tasaista leviämistä varsinkin rakenteeltaan haastavissa kasvustoissa, kuten kuminalla syyskesällä. Tuote on erittäin kustannusystävällinen valinta erikoiskasvien kanssa käytettävien kasvinsuojeluaineiden kiinniteeksi.

Lue edelliset viikkokatsaukset

Viikko 34: Kahukärpäset ja etanat ovat lämpimän syksyn vitsaus »
Viikko 32: Glyfosaattiruiskutukset ovat pian käsillä »
Viikko 28: Syksyn rikkatorjunta takaa tulevien vuosien kasvustojen onnistumisen »
Viikko 27: Jaettu lannoitus viljoilla ja öljykasveilla kannattaa »
Viikko 25: Kuivuudesta stressaantuneet viljelykasvit ovat entistä alttiimpia kasvitaudeille  »
Viikko 24: Korrensääteet – vakuutus onnistuneelle sadonkorjuulle »
Viikko 23: Öljykasvien kasvinsuojelu ja kasvustorakenteen muokkaus »
Viikko 22: Valmistaudu viljojen rikkakasviruiskutuksiin »
Viikko 21: Tuholaisten tarkkailu on nyt ajankohtaista niin viljoilla kuin öljykasveilla »
Viikko 20: Hivenravinnepuutokset kannattaa ehkäistä yhdistämällä lehtilannoitus kasvinsuojeluruiskutuksiin »
Viikko 18: Syysviljan rikkatorjunta keväällä »
Viikko 17: Nyt on aika lannoittaa syysviljat ja nurmet! »
Viikko 16: Itävyyden varmistamiseksi nyt on peitattava siemen »