Viikko 34: Kahukärpäset ja etanat ovat lämpimän syksyn vitsaus

Julkaistu 24.08.2018 klo 13.30 | Päivitetty 27.12.2018 klo 11.23

Kahukärpäsriski on tänä vuonna suuri lämpimien kelien myötä. Riski vähenee vasta kun päivän keskilämpötila laskee alle 10 °C. Syksyn ollessa lämmin toukat kehittyvät ja tuhoavat nopeasti kasvustoja.

Kahukärpänen vioittaa kylvettyjä syysviljoja, kun syyssukupolven naarasyksilöt munivat oraisiin. Erityisesti rukiin oraat ovat alttiita tuhoille. Toukat tuhoavat oraat kulkeutumalla tyven sisään ja tuhoten kasvupisteen. Ne voivat aiheuttaa kasvissa suurta versontaa. Kahukärpänen munii versoihin vaaleita munia. Toukka on puolestaan kellertävän vaalea. Kahukärpänen on musta pieni (2-3 mm) kärpänen. 

Kahukärpästorjunta kannattaa tehdä kun lohkolta löytyy kahukärpäsiä. Niiden esiintymistä voi tarkkailla liima-ansoilla: kun kelta-ansan puolikkaasta löytyy vähintään viisi kärpästä yhden vuorokauden aikana, on heti harkittava torjumista. Torjunta Kestacilla kannattaa tehdä kun vilja on 1,5 -2 (-4) lehtiasteella.  Annoksena voi etiketin mukaan käyttää 0,6-0,8 l/ha, vaikkakin jo hieman pienemmällä annoksella voidaan saada tehoa.

Etanat viihtyvät kosteissa oloissa monivuotisissa nurmissa, mutta niitä löytyy myös syysviljapelloilta. Syksyllä etanat syövät nuoria viljaoraita ja kesällä viljan jyviä. Jos etanat pääsevät vahingoittamaan nuoren oraan itutuppea, joka suojaa ensimmäistä pinnalle nousevaa lehteä, vilja ei pääse kasvamaan maan pinnalle. Ennen syyskylvöä etanoiden määrää kannattaa tarkkailla esim. pressun avulla. Sluxx on rautafosfaattipohjainen rakeinen etanoiden torjunta-aine. Valmiste vaikuttaa vain etanoihin ja on siten haitatonta käyttäjille ja muille luonnon eliöille. Rakeet voidaan levittää esim. lannoitteen levittimellä tai pienemmässä mittakaavassa kastelukannulla. Käyttömäärä on 5-7 kg/ha riippuen etanoiden määrästä pellolla.

Lue edelliset viikkokatsaukset

Viikko 32: Glyfosaattiruiskutukset ovat pian käsillä »
Viikko 28: Syksyn rikkatorjunta takaa tulevien vuosien kasvustojen onnistumisen »
Viikko 27: Jaettu lannoitus viljoilla ja öljykasveilla kannattaa »
Viikko 25: Kuivuudesta stressaantuneet viljelykasvit ovat entistä alttiimpia kasvitaudeille  »
Viikko 24: Korrensääteet – vakuutus onnistuneelle sadonkorjuulle »
Viikko 23: Öljykasvien kasvinsuojelu ja kasvustorakenteen muokkaus »

Viikko 22: Valmistaudu viljojen rikkakasviruiskutuksiin »

Viikko 21: Tuholaisten tarkkailu on nyt ajankohtaista niin viljoilla kuin öljykasveilla »

Viikko 20: Hivenravinnepuutokset kannattaa ehkäistä yhdistämällä lehtilannoitus kasvinsuojeluruiskutuksiin »

Viikko 18: Syysviljan rikkatorjunta keväällä »
Viikko 17: Nyt on aika lannoittaa syysviljat ja nurmet! »
Viikko 16: Itävyyden varmistamiseksi nyt on peitattava siemen »