Viikko 24: Korrensääteet – vakuutus onnistuneelle sadonkorjuulle

Julkaistu 12.06.2018 klo 10.23

Korrensääteiden käyttö voidaan ajoittaa viljoilla korrenkasvun alusta (jopa pensomisvaiheen lopusta) lippulehtivaiheelle. Kun kasvussa tapahtuu vielä muutoksia, voidaan siihen vaikuttaa. Korrensääteet tulisikin ruiskuttaa hyvässä kasvussa olevaan terveeseen kasvustoon.

Korrensääteet eivät ainoastaan vahvista kortta ja vaikuta kasvin pituuskasvuun, niiden avulla voidaan myös lisätä kasvin juuristomassaa ja parantaa kasvin vedenottoa. Laon- ja kasvuston ränsistymisen torjunta korrensääteiden vaikutuksesta antaa vakuutuksen puintien onnistumiselle silloinkin, kun olosuhteet syksyllä muuttuvat huonoiksi, joten niiden käyttö on perusteltua aina tavoiteltaessa laadukasta viljasatoa.

Valmisteiden tehoaineista riippuen ruiskutusajankohdan optimaalinen lämpötila vaihtelee Medax Max:n +7:n ja +24:n ja Cycocel:n +15:n ja +20 asteen välillä. Tehoaineista proheksadioni-calsium, trinexapakki-etyyli, klormekvattikloridi ja mepikvattikloridi vaikuttavat kasvin gibberelliinisynteesin (kasvihormoni, vaikuttaa korren kasvuun ja kukintaan) eri vaiheisiin, Terpalin etefoni taas vaikuttaa etyleenin (kasvihormoni, vaikuttaa korren kasvuun ja tuleentumiseen) synteesiin. Nopeavaikutteinen ja jo viileissä lämpötiloissa toimiva proheksadioni-calsium yhdistettynä myös Trimaxxista tuttuun trinexapakki-etyyliin antaa Medax Maxille valikoiman joustavimman käyttöikkunan. Proheksadioni-calsium vähentää korsien pituuskasvua ja suuntaa sitä korren paksuuden kasvuun ja aikaisella ruiskutuksella saadaan vaikutusta myös juuristoon. Trinexapakki-etyyli lyhentää korren solmuvälien kasvua, sen vaikutus alkaa hitaammin, kuin proheksadioni-calsiumilla.

Kevätviljoille korrensääteiden käytön aikaikkuna on laaja; Medax Max pensomisen lopusta lippulehtivaiheeseen (BBCH 29-39), Trimaxx korrenkasvun alusta lippulehtivaiheeseen (BBCH 30-39), kauralle ja vehnälle Cycocel 750 korrenkasvun alkuun saakka (BBCH 12-31) ja ohralle ja vehnälle Terpal on sopiva kaksisolmuasteesta ennen tähkälletuloa (BBCH 32-49).

Nyt kuivissa olosuhteissa on suositeltavaa noudattaa varovaisuutta myös korrensääteiden käytön kanssa, etenkin tankkiseos (ks. tankkiseostaulukko) esimerkiksi rikkakasvitorjunnan kanssa kannattaa ajoittaa mahdollisimman myöhäiseen iltaan tai aikaiseen aamuun ja samalla huolehtia, että vesimäärä mieluummin suositusten yläpäässä, jotta aineista saadaan tavoiteltu tulos.

Lue edelliset viikkokatsaukset

Viikko 23: Öljykasvien kasvinsuojelu ja kasvustorakenteen muokkaus »
Viikko 22: Valmistaudu viljojen rikkakasviruiskutuksiin »

Viikko 21: Tuholaisten tarkkailu on nyt ajankohtaista niin viljoilla kuin öljykasveilla »

Viikko 20: Hivenravinnepuutokset kannattaa ehkäistä yhdistämällä lehtilannoitus kasvinsuojeluruiskutuksiin »

Viikko 18: Syysviljan rikkatorjunta keväällä »
Viikko 17: Nyt on aika lannoittaa syysviljat ja nurmet! »
Viikko 16: Itävyyden varmistamiseksi nyt on peitattava siemen »