Viikko 22: Valmistaudu viljojen rikkakasviruiskutuksiin

Julkaistu 28.05.2018 klo 9.20 | Päivitetty 27.12.2018 klo 11.23

Viljat ovat monin paikoin jo hyvällä oraalla, joten on aika miettiä tulevia rikkakasvien ruiskutuksia.

Rikkatorjunnassa saavutetaan usein paras teho silloin, kun rikat ovat pieniä. Mikäli sää jatkuu helteisenä, voivat rikkakasvit kasvattaa paksun vahakerroksen haihdunnan vähentämiseksi, mikä hankaloittaa rikkakasvitorjunnan onnistumista etenkin jos rikkakasvit pääsevät kasvamaan isoiksi. Aikainen ruiskutus säästää myös viljaa, sillä aikaisessa kasvuvaiheessa viljat eivät ole yhtä herkkiä ruiskutusvioituksille kuin myöhemmässä vaiheessa. Kuuma ja kuiva sää voi toisaalta aiheuttaa rikkojen epätasaista itämistä, jolloin rikkatorjunta voidaan tarvittaessa tehdä jaettuna, mikäli ensimmäisen ruiskutuksen jälkeen vielä itää uusia rikkakasveja. Ohdakkeen ja valvatin torjunta kannattaa venyttää hieman myöhäisemmäksi, sillä ohdakkeen paras torjunta-aika on 6-8 -lehtiasteella ja valvatin 4-6 –lehtiasteella.

Ainevalintoja tehdessä kannattaa huomioida valmistekohtaiset lämpötilarajoitukset. Esimerkiksi fenoksihapot tarvitsevat ruiskutushetkellä yli + 12 °C lämpötiloja, jotta valmiste pääsee vaikuttamaan. Viljelyohjelman suosituksista löytyy runsaasti valmisteita, joita voidaan ruiskuttaa jo alkaen + 5 °C lämpötiloissa, kuten Zypar, Mustang Forte ja Tooler.

Tankkiseokset ja tehoaineryhmien vaihteleminen ehkäisee tehokkaasti resistenttien rikkakasvien kehittymistä. Yleisimmin resistenssiä tavataan meillä vesiheinällä. Tehokkaita valmisteita resistenssiä vastaan ovat mm. Zypar ja Starane HL, joka täydentää hyvin esim. gramma-aineiden tehoa tankkiseoksissa.

Viljojen rikkakasviaineiden torjunta-aineiden tehotaulukko löytyy täältä. Valmiste valitaan huomioiden lohkon rikkapankki sekä mahdolliset rajoitukset, kuten pohjavesialueet. Rikkakasvien tunnistus voi olla etenkin aikaisessa vaiheessa hankalaa. Täältä löydät lisäapua lajien tunnistukseen.

Myös kylänurmikan paras ajankohta on aikaisin. Kylänurmikan torjunta kannattaa suorittaa silloin, kun nurmikka on 1-4 -lehtiasteella. Hussar Plus torjuu tehokkaasti sekä kylänurmikan että yleisimmät leveälehtiset rikat. Kylänurmikka on lisääntynyt etenkin suorakylvetyillä lohkoilla.

Rikkakasviruiskutukseen voidaan yhdistää myös mm. tuomikirvojen torjunta ja hivenlehtilannoitus. Myös jaetun tautitorjunnan aikainen ruiskutus voidaan yhdistää rikkakasvitorjuntaan. Tankkiseosmahdollisuudet tulee aina tarkista ennen sekoitusta, sillä ainekohtaisia eroja on paljon. Tankkiseokset lisäävät vioitusriskiä etenkin kuumalla ja kuivalla säällä, joten tankkiseosten kanssa tulee olla erityisen huolellinen, mikäli sää jatkuu helteisen kuumana. Vesimäärästä ei myöskään kannata tinkiä, sillä pienellä vedellä ruiskuttaminen lisää riskiä vioitusten syntymiselle. Stressistä kärsivää kasvustoa ei tule ruiskuttaa, vaan torjuntaa kannattaa tällöin lykätä.

Mikäli rikkakasviruiskutusta joudutaan viivästyttämään, kannattaa tarkistaa valmistekohtaiset käyttöajat. Markkinoilta löytyy myös valmisteita, joilla on erityisen pitkä käyttöaikaikkuna, kuten Zypar, jota voidaan käyttää jopa lippulehden turpoamiseen saakka (BBCH 45).

Ruiskun pesusta kannattaa huolehtia, jotta mahdolliset jäämät eivät vioita muita viljelykasveja tai aiheuta sakkaumia tms. muita ongelmia seuraavalla käyttökerralla. Tankinpesu pidentää myös ruiskun osien käyttöikää. Ruiskunpesuun kannattaa valita tarkoitukseen kehitetty valmiste, kuten Neutralize –tankinpesuaine, jolla voidaan pestä ruisku sekä ulkoa että sisältä tehokkaasti ja turvallisesti.

Lue edelliset viikkokatsaukset

Viikko 21: Tuholaisten tarkkailu on nyt ajankohtaista niin viljoilla kuin öljykasveilla »
Viikko 20: Hivenravinnepuutokset kannattaa ehkäistä yhdistämällä lehtilannoitus kasvinsuojeluruiskutuksiin »

Viikko 18: Syysviljan rikkatorjunta keväällä »
Viikko 17: Nyt on aika lannoittaa syysviljat ja nurmet! »
Viikko 16: Itävyyden varmistamiseksi nyt on peitattava siemen »