Viikko 20: Hivenravinnepuutokset kannattaa ehkäistä yhdistämällä lehtilannoitus kasvinsuojeluruiskutuksiin

Julkaistu 18.05.2018 klo 14.42 | Päivitetty 27.12.2018 klo 11.23

Sadontuottoa määrää minimilaki. Sadon suuruus riippuu siitä kasvutekijästä, jota on sadontuoton kannalta kasvin saatavissa vähiten. Pääravinteiden (typpi, fosfori, kalium) lisäksi tarvitaan hivenravinteita - booria, kuparia, rautaa, mangaania, molybdeenia, sinkkiä sekä rikkiä, kalsiumia ja magnesiumia. Yhdenkin ravinteen puute voi aiheuttaa merkittäviä satotappiota.

Puolilla Suomen pelloista on hivenravinnepuutoksia. Mangaaninpuutos on tyypillisintä Suomessa. Puutoksiin vaikuttavat mm. maalaji, maan ravinnepitoisuus ja kalkitus, sääolot sekä kasvilajikkeen vaatimukset. Maan pH-tason noustessa hivenravinteiden saatavuus yleensä heikkenee. Myös kevyet maalajit ovat usein alttiimpia ravinnepuutoksille. Vaikka hivenravinteiden saatavuutta voidaan lisätä suoraan maahan lisättävillä tuotteilla, hivenravinteiden hyväksikäyttöaste on lehtilannoitteilla useimmiten parempi. Tavoiteltaessa korkeaa satoa kannattaa lehtilannoitus tehdä aina.

Pääpirteissään voidaan sanoa, että viljat ja nurmet tarvitsevat erityisesti mangaania, kuparia ja sinkkiä, öljykasvit lisäksi booria. Lehtilannoitteita löytyy sekä sadonoptimointiin että ravinnepuutoksiin. Eri kasvilajeille on saatavissa kasvilajien vaatimukset täyttäviä ratkaisuja.

Mangaanin puute aiheuttaa mm. häiriötä viherhiukkasissa. Kauran lehdissä tämä näkyy vaaleina raitoina (harmaalaikkutauti). Ohralla ja vehnällä raidat tai pilkut ovat ruskeita. Erityisesti puutosta esiintyy kalkituilla pelloilla ja kevyillä mailla. Ph:n ollessa hyvä tai sen yli kauralla mangaanin lehtilannoitus on aina suositeltavaa ja kevät- ja syysvehnällä sekä ohralla tilannetta kannattaa vähintäänkin tarkkailla. Mangaaninpuutos aiheuttaa merkittäviä satotappiota.

Boorin puute aiheuttaa häiriöitä mm. kukintaan, litujen ja juurten kehitykseen. Varsien pituussuuntainen halkeilu ja lehtien pieni koko ja rypistyneisyys ovat tyypillisiä oireita. Boorin puute on tyypillisintä öljykasveilla ja metsänkasvatuksessa.

Kuparin puute näkyy sekä pensastumisvaiheessa että korrenkasvunvaiheessa, jolloin lehtiin tulee kloroottisia (valko-kellertäviä) lehden kärkiä. Jyvät voivat jäädä tyhjiksi. Nurmirehun kuparipitoisuuteen on syytä kiinnittää huomiota.

Sinkin puute laskee jyvälukumäärää ja hidastaa kasvua, koska sinkillä on keskeinen asema valkuaisten muodostumisessa ja kasvuhormonin toiminnassa.

Rikin puute aiheuttaa uusien lehtien kellastumista ja heikentynyttä kasvua. Rikkiä kasvi tarvitsee koko kasvun ajaksi ja sillä on vaikutusta mm. typen hyödyntämiseen.

Magnesiumin puute aiheuttaa kellertävää lehdensuuntaista helminauhakirjontaa. Magnesiumia kasvi tarvitsee mm. yhteyttämiseen.

Kalsiumin puute aiheuttaa oireita nuorissa kasvinosissa. Kalsiumin puutteen yleisoireena on nuokahtanut kasvu, viljoilla lisäksi lehtien halkeaminen.

Yaralla on markkinoiden kattavin valikoima YaraVita-lehtilannoitteita sadon maksimointiin ja hivenravinnepuutoksiin, joilla voidaan saada jopa 500 kilon sadonlisiä. Yara Megalab -kasvianalyysillä voidaan todentaa piileviä ravinnepuutteita. Vasta suuret ravinnepuutokset aiheuttavat näkyviä oireita kasvustoon. Sadontuoton maksimointiin ja lisääntyneeseen hivenravinteiden tarpeeseen suositeltavia tuotteita ovat:

  • YaraVita MANCOZIN (mangaani, kupari, sinkki), joka on viljojen mangaanipitoinen yleishivenlannoite, jota on paras käyttää 2-lehtiasteelta lippulehtiasteelle 1 l/ha.
  • Myös YaraVita STARPHOS MnP on loistava mangaanipitoinen tuote, jossa mangaani tehostaa typenkäyttöä ja fosfori antaa voimaa alkukasvukaudelle. Sitä kannattaa hyödyntää siis heti alkukasvukaudella: viljoille ja nurmille 3-5 l/ha, ja se sopii myös vihannes- ja juurikasveille.
  • Lisäksi valikoimassamme on myös YaraVita SOLATREL (P, K, Mg, Mn, Zn), joka sopii perunalle, vihanneksille ja viljoille fosforilannoitukseen sekä hivenravinnepuutosten paikkaamiseen sekä YaraVita BRASSITREL PRO (B, Mg, Mn, Mo), joka sopii öljy- ja kaalikasvien hivenravinteeksi.

Lisäksi valikoimassamme löytyy viljahiven ravinnepuutoksiin ja lisääntyneeseen tarpeeseen sopivat tuotteet ovat:

Check-IT-ohjelmaa (saatavissa sovelluksena puhelimeen) voi hyödyntää ravinnepuutosten tunnistamisessa. Lisäksi Yara tarjoaa markkinoiden kattavimmat palvelut tankkiseosten suunnitteluun verkossa: www.tankmix.com tai käyttämällä Yara TankmixIT sovellusta.

Lisäksi valikoimassamme on kelaattimuotoisia Biofarmin lehtilannoitetuotteita. Kelaattimuotoiset lehtilannoitteet sopivat useimpiin tankkiseoksiin kasvinsuojeluaineiden kanssa ja ne ovat vaikutustavaltaan nopeita:

Lue edelliset viikkokatsaukset

Viikko 18: Syysviljan rikkatorjunta keväällä »
Viikko 17: Nyt on aika lannoittaa syysviljat ja nurmet! »

Viikko 16: Itävyyden varmistamiseksi nyt on peitattava siemen »