Olethan valmistautunut rehuntekokauteen?

Julkaistu 23.05.2018 klo 13.54 | Päivitetty 27.12.2018 klo 11.23

Kevät etenee vauhdilla ja ensimmäinen säilörehunteko alkaa lähestyä. Olethan muistanut hankkia säilöntäaineet, muovit, verkot ja muut sadonkäsittelytarvikkeet tulevaa rehuntekokautta varten?

Onnistunut rehunsäilöntä ja laadukas säilörehu vaikuttavat suuresti karjatilan talouteen sekä eläinten terveyteen ja tuotokseen, joten säilörehun tekoon kannattaa panostaa. Muun muassa oikea ajoitus rehunteossa, riittävä ja rehun kuiva-aineelle sopivan säilöntäaineen käyttö, hygienia, rehun tiivistäminen hapettomaksi ja huolellinen rehun peittely ovat avainasemassa rehun säilönnän onnistumisessa.

Josilacin biologisilla säilöntäaineilla säilöt rehun turvallisesti ja tehokkaasti. Josilacilta löydät sopivan biologisen säilöntäaineen tuoreelle ja esikuivatulle nurmirehulle sekä murskeviljan, kokojyväsäilörehun, säilöheinän ja maissin säilöntään. Josilacin biologiset säilöntäaineet ovat pärjänneet erinomaisesti mm. viljelijäjärjestö DLG:n tutkimuksissa, Tine-meijerin tilastoissa ja mm. vuonna 2012 julkaistussa säilörehukongressijulkaisussa (Seppälä ym. 2012).

Josilacin annostelu on helppoa, 1-2 pussia säilöntäainetta sekoitetaan 200 litraan vettä, kun säilöntäaineliuosta käytetään 4 litraa tonnille.

Tuoreen ja esikuivatun nurmirehun säilöntään erinomainen valinta happosäilöntäainesta on Mestarin Vahva, joka toimii haastavissakin olosuhteissa. Se alentaa rehun pH:n tehokkaasti ja nopeasti. Muurahaishapon lisäksi Mestarin Vahva sisältää propionihappoa, joka estää hiivojen ja homeiden kasvua rehussa. Mestarin Vahvaa voidaan käyttää myös murskeviljan säilöntään, vasikoiden hapanjuottoon sekä sikojen liemirehun pH:n säätelyyn.

Rehun peittely on tehtävä huolella eikä paaliin kääriessäkään pidä unohtaa onnistuneen muovituksen tärkeyttä. Säilöttäessä rehua laakasiiloon kannattaa rehun pintakerroksen säilöntälaadun varmistamiseksi käyttää alusmuovia (vakuumimuovia) ja reunamuovia siilon reunoilla sekä siilopeitteitä ja reunapainopusseja aumamuovin päällä. Rehun pintaosat tai pintaan ajettavat kuormat voidaan myös käsitellä erikseen jälkilämpenemistä ja homehtumista vastaan. Tähän sopivat hyvin esimerkiksi biologisista säilöntäaineista Josilac Ferm tai Josilac Extra ja happosäilöntäaineista esimerkiksi Lupro-Cid NA, joka sisältää runsaasti propionihappoa jälkilämpenemisen ja hiivojen sekä homeiden kasvun ehkäisyyn.

Tutustu säilöntäainevalikoimaamme  ja sadonkäsittelytarvikkeisiin verkkosivuillamme.