Nyt tarkkana kasvinsuojelussa – sääolot poikkeuksellisen stressaavat

Julkaistu 13.06.2018 klo 14.27

Toukokuun sää oli poikkeuksellisen kuuma ja kuiva, mikä aiheuttaa erityisesti kevätkylvöisille viljelykasveille stressiä. Usean kasvinsuojeluaineen myyntipakkauksessa kehotetaan välttämään stressaantuneen kasvuston käsittelyä, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

Stressi johtaa kasvin aineenvaihdunnassa solukalvoja ja –elimiä vaurioittavien happiradikaalien muodostumiseen. Kasvin kyky palautua ja korjata kudoksiaan heikkenee. Normaalioloissa hyvin kasvinsuojeluainekäsittelystä palautuva viljelykasvi ei pystykään käsittelemään tehoainetta ja tekemään sen haitattomaksi yhtä hyvin kuin normaalisti. Seurauksena voi olla lehtikudoksen tuhoutumista, värimuutoksia ja kasvun heikkenemistä.

Mikä neuvoksi, kun varsinkin osa rikkakasveista on jo itänyt ja kasvanut melko kookkaiksi? Tilanne on haastava, mutta muutamia ratkaisuja kuitenkin on. Rikkakasvien torjunnassa on tässä vaiheessa syytä käyttää hellävaraisia tehoaineita ja pyrkiä välttämään tankkiseoksia. Viljoilla hellävarainen vaihtoehto on Tooler. Hehtaarille ajettavan vesimäärän on hyvä olla suurempi kuin normaalisti, eli näissä oloissa mieluummin lähemmäs 200 l/ha. Jos mahdollista, ruiskutukseen kannattaa valita viikon viilein päivä, sillä yli 25 °C lämpötiloissa ruiskuttamista kannattaa välttää. Joka tapauksessa viljelykasvi voi ohimenevästi vaalentua käsittelystä enemmän kuin normaalisti. Lisäksi kannattaa varautua siihen että näissä oloissa rikkakasvintorjunta on ehkä tehtävä jaettuna käsittelynä, sillä mikäli sää muuttuu kosteammaksi, voi rikkakasveja taimettua myöhemmin runsaasti lisää. Mikäli sää muuttuu, on kasvusto mahdollista käsitellä laajatehoisemmalla valmisteella tai useamman valmisteen tankkiseoksella myöhemmässä vaiheessa, edellyttäen, että viljelykasvin kasvuvaihe sallii käsittelyn. Lippulehtivaiheelle asti ruiskutettavia valmisteita on useita, mm. Zypar, Tooler, Starane HL ja Express Gold. Mustang Forten voi ruiskuttaa 2-solmuasteelle asti ja Broadwayn vielä korrenkasvun alussa. Perusfenoksihappojen kuten MCPA:n ja TRIO:n käyttö ei ole sallittua tai järkevää korrenkasvun alun jälkeen.

Korrensääteiden käyttöä kannattaa harkita tarkkaan. Annoskoko on syytä valita alimmasta päästä ja mieluummin jättää käsittely korrenkasvuvaiheeseen.