Kesähellettä ja rehuntekoa

Julkaistu 17.07.2018 klo 13.10 | Päivitetty 27.12.2018 klo 11.23

Osassa Suomea on jo aloitettu toisen säilörehusadon korjuu. Näillä helteisillä ja kuivilla keleillä niitetty rehu kuivuu nopeasti, vaikkei sitä erityisesti esikuivatettaisikaan. Kuivan säilörehun riskinä saattaa olla jälkilämpeneminen. Säilörehusadon ollessa niukka säilönnän onnistumisen tärkeys korostuu entisestään.

 Lantmännen Agron biologisista säilöntäaineista Josilac Combi on erinomainen vaihtoehto kuivahkon säilörehun säilöntään. Säilöttävän rehun suositeltu kuiva-ainepitoisuus on 30 – 45 %. Josilac Combi sisältää kahta heterofermentatiivista sekä kahta homofermentatiivista maitohappobakteeria. Se laskee nopeasti rehun pH:n ja lisäksi ehkäisee rehun jälkilämpenemistä, sillä heterofermentatiivisten bakteerien käymistuotteet estävät hiivojen ja homeiden kasvua. Vaikka Josilac Combi on tarkoitettu kuivahkolle rehulle, antaa sen tehokas pH:n laskukyky hieman pelivaraa rehuntekoon, vaikka sadekuuro pääsisi yllättämään kesken rehunteon. Yksi pussi Josilac Combia riittää 50 tonnille rehua. Parhaan säilöntätuloksen saavuttamiseksi rehusiilon pitää olla suljettuna vähintään 6 viikkoa ennen syötön aloittamista.

Happosäilöntäaineista parhaiten kuivalle rehulle soveltuvat tuotteet, joissa on runsaasti propionihappoa. Tällaisia ovat esimerkiksi Lupro-Cid Na, AIV Ässä Na ja AIV Pro NC. Heinälle, oljelle ja kuivalle murskeviljalle soveltuu erityisesti Eastman Propcorn NC.

Lämpenemisherkkien siilon pintaosien käsittelyyn hyviä vaihtoehtoja ovat biologisista aineista Josilac Ferm ja Josilac Extra (soveltuu luomutiloille) sekä happosäilöntäaineista esimerkiksi Lupro-Cid Na.

Seosrehun lämpenemiseen apuja löytyy Lupro-Cid Na:sta tai AIV Ässästä. Lupro-Cidiä annostellaan noin 2 litraa rehutonnia kohden ja AIV Ässää noin 3 litraa tonnille seosrehua.