Viikko 16: Itävyyden varmistamiseksi nyt on peitattava siemen

Julkaistu 20.04.2018 klo 15.54 | Päivitetty 27.12.2018 klo 11.23

Siemenlevintäisten kasvitautien torjunta on tärkeää, koska vain terveestä siemenestä voidaan tulouttaa maksimaalinen kasvupotentiaali. Kokonaan torjumatta jättäminen aiheuttaa merkittäviä sadonmenetyksiä, usein 10–30 % tappion keskimäärin.

Pahimpia sadonmenetyksiä meillä aiheuttavat viirutaudit, noet ja punahome (fusarium). Siemenlevintäisiä tauteja ovat ohranviirutauti, vehnän- ja ohranlentonoki, kauranavonoki ja vehnänhaisunoki. Näitä tauteja ei torjuta enää kasvustosta. Ainut tapa torjua näitä on siemenen peittaus ja puhtaan siemenen käyttö. Punahome leviää ensisijaisesti myös siemenlevintäisesti, mutta se voi levitä myös maalevinteisesti, jolloin peittauksen lisäksi tarvitaan kasvinsuojeluruiskutus.

Taudinaiheuttajat ovat siis siemenissä, joihin peittausaineet purevat suoraan. Huolellisen peittauksen merkitys on ensiarvoisen tärkeää tänä keväänä, koska siementen laatu on syksyn sääolosuhteiden vuoksi monin paikoin erittäin huono. Peittaamattoman siemenen itävyys on alle 85 % jopa kolmanneksella ohran, puolilla kauran ja kolme-neljäsosaa kevätvehnän siemenistä Eviran mukaan. Peittauksella turvataan siemenen itävyys ja vähennetään homevioituksia. Lisäksi peittauksella vähennetään riskiä kohonneille toksiinipitoisuuksille (mm. DON-toksiinit), jotta niiden pitoisuus ei ylittäisi elintarvikekäytön enimmäismäärää tai rehukäytön suosituksia. Tehoaineina varma fludioksoniili sekä protiokonatsolin ja tebukonatsolin seos antavat laajatehoista suojaa siemenlevintäisiin tauteihin. Tehoaineena nämä toimivat punahomeeseen erinomaisesti, mikä edesauttaa siemenen itävyyttä ja estää myös fusarium-saastunnan etenemistä viljan kehityksen alkuvaiheessa. Teho on hyvä myös lumihomeeseen, mikä kannattaa pitää mielessä ensi syksyn kylvöjä ajatellen. Myös fludioksoniilin ja difenokonatsolin seos toimii hyvin.

Valikoimassamme oleva Bariton Super on uusi kaikille viljoille soveltuva peittausaine, joka sai käyttöluvan viime kuussa. Bariton Superissa on kaikista tuotteistamme laajin teho: fludioksoniilin, protiokonatsolin ja tebukonatsolin seoksella. Bariton Super korvaa Baytan Universalin, joka poistuu valikoimastamme. Valikoimassamme on lisäksi Beret Extra –nestepeittausaine, joilla saadaan myös hyvä teho homesieniin ja syysviljojen talvituhosieniin. Kysy Bariton Superin saatavuutta ja tarkempia tietoja Lantmännen Agro -kaupalta.

Etsi lähin myymälä

{{$select.selected.name}}

{{selectedStore.MarketingCompanyName}}

{{selectedStore.Address}}, {{selectedStore.PostalCode}} {{selectedStore.Municipality}}

puh: {{selectedStore.DefaultPhoneNumber}}
{{selectedStore.AdditionalPhoneNumber}}

{{selectedStore.ContactEmail}}

Palvelemme

Arkisin
{{selectedStore.OpenWeekdays}}
Lauantai
{{selectedStore.OpenSat}}
Sunnuntai
{{selectedStore.OpenSun}}