Varaudu kylvösiemenen peittaukseen hyvissä ajoin

Julkaistu 08.11.2017 klo 14.57

Kostean kesän seurauksena useat viljaerät ympäri Suomen ovat olleet punahomeiden saastuttamia. Erityisen paha tilanne on Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella.

Vuoden 2017 sadosta omaksi kylvösiemeneksi tarkoitettujen erien itävyyden tutkiminen, kunnostaminen ja peittaaminen ovat tänä vuonna erityisen tärkeitä hyvän orastuvuuden varmistamiseksi. Peittaukseen kannattaa tänä vuonna valmistautua hyvissä ajoin seuraavassa esitellyistä syistä.

Baytan I –peittausjauheen sekä Baytan Universal –nestepeittausaineen myynti päättyy ehdottomasti 30.6.2018, sillä uutta rekisteröintiä kummallekaan tuotteelle ei ole enää haettu. Viljelijät voivat käyttää kumpaakin tuotetta 30.6.2019 saakka, joten tuotteita kannattaa hankkia nyt kahden kevään tarpeeseen. Erityisen huomionarvoista on se, että uutta jauhepeittausainetta ei tämän jälkeen enää tule markkinoille. Myöskään korvaavaa nestepeittausainetta ei ole toistaiseksi rekisteröity. Lantmännen Agro on varannut erän molempia Baytaneita Suomeen.

Punahomeen aiheuttaman huonon itävyyden selättämiseksi suosittelemme kauran viljelijöille Beret Extra –nestepeittausainetta. Beret Extra sisältää fludioksoniiliä, millä on erityisen hyvä teho punahomeeseen. Toinen tehoaine difenokonatsoli antaa lisäksi tehokasta systeemistä suojaa maasta työntyvälle oraalle. Beret Extra sopii punahometehonsa lisäksi kauralle myös Baytan Universalia paremman siemenen juoksevuuden takia, joka paranee entisestään jos tuotetta jatketaan hieman vedellä. Beret Extran käyttömääräksi kauralla riittää 1,5 l/tn siementä, mikä johtaa huomattavan edulliseen peittauskustannukseen muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Beret Extraa on rajallinen erä, joten tämänkin tuotteen kanssa kannattaa olla nopea.