Trinet-P - tehokas apu kirjanpainajakuoriaiseen

Julkaistu 29.03.2017 klo 9.35 | Päivitetty 29.03.2017 klo 9.39

Kirjanpainajakuoriainen on kuusen pahin tuholainen, jota houkuttelee hakkuualueiden kantojen, kaadetun puutavaran sekä myrskyn tai lumen kaatamien puiden pihkantuoksu.

Kirjanpainajatuhot ovat yleistyneet Suomessa 2010 –luvulla vuosikymmenen alkupuolen runsaiden myrskytuhojen seurauksena. Vaikka kirjanpainaja useimmiten iskeytyy vanhoihin tai muuten heikentyneisiin kuusiin, voi se runsaslukuisena esiintyessään tuhota myös nuorempia, terveisitä kuusia. Kirjanpainaja on yleinen hyönteinen ja tuhoalueita esiintyykin Suomessa aina Kajaanin korkeudelle saakka.

Kirjanpainajat parveilevat yleensä touko-kesäkuussa kun ilman lämpötila ylittää 18 °C ja maan lämpötila 9 °C. Lämpiminä kesinä toinen sukupolvi elokuussa on mahdollinen. Kirjanpainaja lisääntyy kuusessa, jonka nilaan toukka kaivertaa käytäviä samalla kun käyttää nilaa ravinnokseen. Kirjanpainajan mukana puuhun yleensä leviää myös sinistäjäsieni, joka edesauttaa tuhoa ja pilaa myös osaltaan puutavaraa.

Alttiimpia tuhoille ovat vanhat tai vaurioituneet kuusikot, joissa on kirjanpainajalle otollisia heikentyneitä kuusia. Jos kanta saa rauhassa lisääntyä, tuhoalue laajenee myös ympäröivään terveeseen metsään. Erityisesti metsäkuvioiden etelänpuoleiset reunat ovat vaarassa, sillä kirjanpainaja suosii lämpöä.

Kirjanpainajatuhojen ensioire on kuusen rungolla juokseva pihka ja kuusen juurelle kerääntynyt puupuru. Kirjanpainajien valtaama kuusi kuolee pystyyn kesän aikana.

Kirjanpainajan torjuntamenetelmiä ovat tähän asti olleet torjunta-aineella käsitellyt pyyntipuut, joiden ongelma on ollut se, ettei valmiiksi kaatunutta tuoretta puuta ole välttämättä saatavilla sekä velvoite poistaa runko käytön jälkeen metsästä. Perinteiset feromonipyydykset toimivat parhaiten kirjanpainajan tarkkailussa, koska ne täytyy tyhjentää säännöllisin väliajoin ja niiden kapasiteetti on rajallinen.

Uusi, lähes huoltovapaa ja poikkeuksellisen tehokas menetelmä kirjanpainajan torjuntaan on nyt kuitenkin saatavilla K-maatalouksista. Trinet-P sisältää kirjanpainajaa houkuttelevan feromonin sekä torjunta-aineella käsitellyn verkon. Tuotteella on onnistuttu vähentämään kirjanpainajatuhoja jopa 80% ja se on käytössä lähes huoltovapaa. Trinet-P sopii kaikille metsänomistajille, sillä sen käyttö ei vaadi kasvinsuojeluainetutkintoa.

Muista myös Storanet –verkko kaadetun puutavaran suojaamiseen tuholaisilta tai tuholaisten leviämisen estämiseen saastuneesta puutavarasta!