Torju punahome viimeistään nyt

Julkaistu 01.08.2017 klo 12.38 | Päivitetty 24.09.2017 klo 19.01

Punahomeen torjunta-aika kauralla ja vehnällä on käsillä juuri nyt Etelä-Suomessa. Katso myös koetilan kasvuasteseuranta. Kasvustot Etelä-Suomessa ovat saavuttaneet täyskukinnan, joka on oikea ajankohta punahomeen kemialliselle torjunnalle. Lämpimähkö ja kostea sää kukinnan aikaan lisäävät punahomeen riskiä, kuten myös viljapainotteinen viljelykierto, kevyt maanmuokkaus ja peittaamaton kylvösiemen.

Suomessa rekisteröityjen torjunta-aineiden tehoaineista punahomeeseen tehoavat protiokonatsoli, tebukonatsoli ja metkonatsoli. Suosittelemme punahomeen torjuntaan ensisijaisesti triatsolipohjaista Prosaroa, joka on vahva seos protiokonatsolia ja tebukonatsolia. Metkonatsolia sisältävä valmiste on Juventus. Strobiluriini- ja SDHI-tyyppiset tehoaineet eivät yksinään tehoa riittävästi punahomeeseen, mutta suurimassa osassa seosvalmisteita (esim. Librax) on myös punahomeeseen tehoavaa triatsolia mukana. Punahomeen kemiallisessa torjunnassa tulee käyttää käyttöohjeen mukaisia käyttömääriä. Kannattaa huomioida että punahomeen torjunnan käyttömäärät ovat muiden kasvitautien torjunnan käyttömääriä korkeampia ja matalan annoksen käyttö tässä yhteydessä ei tuo riittävää tehoa punahomeeseen.

Punahomeiden tuottamat toksiinit ovat myrkyllisiä ihmisille sekä kotieläimille. Elintarvikekäytössä DON-toksiinien enimmäismäärä on 1750 mikrogrammaa kilossa viljaa, rehukäytössä 8 000 mikrogrammaa kilossa viljaa.