Saarnion kauppa 1897 - 2017 – kauppaa neljässä sukupolvessa

Julkaistu 22.02.2017 klo 10.19 | Päivitetty 22.02.2017 klo 10.20

Jalasjärvellä kauppaa on käyty 120 vuotta – lämpimät Onnittelut mittavalle taipaleelle.

120 vuoteen mahtuu monia vaiheita ja tapahtumia. Kauppias perheineen ja myyjineen ovat kantaneet vastuunsa alati muuttuvissa olosuhteissa. Kaupan on ollut mukauduttava uusiin haasteisiin. Uusia asioita on ollut pakko oppia ja omaksua erilaisia toimintatapoja. Monesti on kauppias saanut miettiä ratkaisuja, jotka ovat olleet hyvinkin haasteellisia ja pitäneet sisällään suuren riskin. Kauppias on ollut myös vastuussa kaupan väen hyvinvoinnista ja toimeentulosta. Yrityksen palveluksessa on ollut enimmillään yli 70 henkilöä

Kauppaa Venäjän suurruhtinaskunnassa - markka vaihtuu euroon

Kauppavuosien aikana Suomi muuttui suurruhtinaskunnasta itsenäiseksi valtioksi ja lopulta Euroopan unionin jäseneksi. Suomen markka oli rahana 1860–2002, jonka jälkeen tuli euro. Vuodet pitävät sisällään nousukausia ja syviä laskukausia, on eletty kaksi maailmansotaa ja kauppa on elänyt siinä mukana. On ollut vakavia tilanteita taloudellisesti, mutta myös vahvan kasvun ja tuloksenteon kausia.

Samuel Sarberg tuli vuonna 1897 Kurikasta Jalasjärven Luopajärvelle kyläkauppaa pitäneen Jaakko Mäkisen kumppaniksi. Neljä vuotta myöhemmin hän osti Mäkiseltä tämän osuuden kaupasta ja muutti sitten nimensä Saarnioksi. Tämän kauppaliikkeen kauppiaaksi Eino Saarnio tuli vuonna 1937 ja Matti vuonna 1947.

Kesko kumppanina perustamisestaan lähtien

Kesko on ollut tavarantoimittajana perustamisestaan 1940 lähtien. Kesko perustettiin neljän alueellisen tukkukaupan pohjalle. Yksi niistä oli vaasalainen Kauppiaiden Osakeyhtiö, joka oli ainakin vuonna 1911 Samuel Sarbergin tavarantoimittajana.

Kauppa on aina elänyt ajan ehdoilla. Saarnion suvun ensimmäinen sukupolvi kehitti ja laajensi kyläkauppaa. Toinen sukupolvi kohtasi 1930-luvun lamavuodet, lyhyet kasvun vuodet ja sota-ajan vaikeudet. Kolmas sukupolvi teki työtään sodan jälkeen voimakkaan kasvun vuosikymmeninä, laajentaen ja kehittäen kyläkauppaa, sekä muuttaen sen monialaiseksi pitäjänkaupaksi. Neljännen polven kauppiasvuosiin kuuluu kovaa kasvua ja laajentumista naapurikuntiin Peräseinäjoelle (K-maatalous 1997) ja Parkanoon (Rautia 2004). Matkalla on tullut myös syöksy kahteen lamaan, 90-luvun alussa ja vuonna 2008. Tälläkin hetkellä kaupanteossa on hurjaa muutosta tapahtumassa; tulevat uudet tuotteet, uusia sähköisiä markkinointikanavia ja verkkokauppa vahvistuu. K-Raudan verkkokaupan kautta 40 000 tuotetta tulee asiakkaille tilattavaksi vaikka kotoa käsin ja kaupalta noudettavaksi. Saarnio siirtyy K-Rautaan lähiaikoina.

Kauppaketjut kehittyvät ajan saatossa

Vuosiin on kuulunut myös kaupan tekemistä eri ketjuissa. Ruokakaupassa aloitettiin 1970 Pohjanmaan ensimmäisenä itsepalvelumyymälänä. Markkinointinimi on muuttunut K-hallista K-Center Saarnion kautta K-Marketiksi. Veljekset Juha ja Sami ottivat vastuun toiminnasta vuonna 1987 Samin vetäessä rauta-maatalouskauppaa ja Juha elintarviketta. Ruokakauppa loppui sitten 2011. Kauppaa on tehty kahdessa kerroksessa. Rauta- ja maatalouskauppa ovat olleet vahva perusta kaupanteolle alusta lähtien. Kauppias Sami Saarnio on ollut aktiiviesti K-maatalous-ketjun kehitystyössä niin johtokunnan kuin suunnitteluryhmän jäsenenä. 

Saarnio lähtee uuteen K-Rauta ketjuun. Kaupan nykyisissä toimitiloissa tehdään rakentamisen ja maataloustarvikkeiden kauppaa. Henkilökunta on ollut aina tärkeässä roolissa kaupan teossa. Kauppias ei yksin tee kaupan tulosta, vaan tarvitsee ympärilleen osaavan, innostuneen ja ammattitaitoisen porukan. Pikkujoulussa 2016 palkittiin pitkäaikaisimpina työntekijöinä Osmo Ritamäki 45 vuotta, Vesa Lehtola ja Liisa Tekari 40 vuotta ja monia muita kauan palveluksessa olleita.

Kaupanteko jatkuu, vasta 120 vuotta on takana. Uusiin haasteisiin vastataan uusin keinoin. Kauppias Sami Saarnio on porukoineen valmis ottamaan haasteet vastaan seuraavalle 120 vuodelle.