Ruis yllätti viljelijät

Julkaistu 07.06.2017 klo 13.14 | Päivitetty 12.06.2017 klo 14.47

Rukiin kasvu on ollut muiden viljojen juroessa varsin nopeaa. Monin paikoin ruis tekeekin jo tähkää - ja suunnitelmat taudintorjunnan sekä korrensääteiden ruiskutusten osalta saattavat mennä uusiksi. Mikä siis eteen? 

Korrensäädekäsittely tulee tehdä ennen tähkän esiintuloa, eli korrenkasvun aikana tai viimeistään silloin, kun ensimmäiset vihneet tulevat näkyviin. Tässä kohtaa käsittelylle on aikaa vain päivä tai kaksi - sen jälkeen tähkä onkin jo ulkona. Mikäli tähkä on näkyvissä, voi korrensääteen käyttö aiheuttaa kasvinsuojeluainejäämiä satoon ja myös jyvien abortoitumista, jolloin koituu myös suoria satotappioita. 

Viljelyohjelman suositus korrensääteeksi on esimerkiksi Terpal 1-2l/ha tai Medax Max 0,5kg/ha. Mikäli trineksapakkia sisältäviä valmisteita (Medax Max, Sonis, Trimaxx) käytetään tankkiseoksina triatsolien kanssa, tulee käyttää suositusten alhaisempia käyttömääriä vioitusten välttämiseksi. Erityisen varovainen tulee myös olla kylmyys- tai kuivuusstressistä kärsivien kasvustojen korrensääderuiskutusten kanssa.

Kasvitaudintorjunnassa sen sijaan on vielä hieman enemmän pelivaraa. Rekisteröinnit useimmilla strobiluriini- sekä triatsolituotteilla ovat aina kukinnan alkuun ja jopa kukinnan loppuun. Rukiilla etenkin ruostetauteja vastaan tarvitaan suojaa, sillä oireiden ilmettyä ollaan jo pahasti myöhässä. 

Viljelyohjelman suositus taudintorjuntaan on Comet Pro 0,3-0,6l/ha seoksena triatsolivalmisteen, kuten Prosaron (0,3-0,6l/ha) kanssa. Näin ehkäiset resistenssin muodostumista ja suojaat tuottavan kasvuston kasvitaudeilta. SDHI-fungisidi Libraxilla ei kirjoitushetkellä (6/2017) ole rekisteröintiä syysviljoille. 

Myös lisälannoituksen tarvetta voi tarkastella. Mikäli SPAD-arvot ovat alhaiset (alle 38), voi lisälannoituksen antaa esimerkiksi YaraBela Sulfanina 100-150 kg/ha tai typpiliuoksella ruiskuttamalla. 

Katso kuvat yllä eri kasvuasteista. Tietoa tuotteista löydät tuotekorteilta, viljelyoppaasta ja aina myös K-maatalouden kasvinsuojelun puhelinneuvonnasta!