Haastava syksy asettaa vaatimuksia glyfosaatille

Julkaistu 05.09.2017 klo 10.55 | Päivitetty 19.08.2020 klo 16.10

Kulunut kasvukausi on ollut poikkeuksellisen viileä, minkä johdosta kasvustot ovat 2-3 viikkoa tavanomaisesta myöhässä. Puintien siirtyessä syyskuun loppuun ja lokakuun alkuun, moni miettii voiko glyfosaattiruiskutuksia vielä tehdä tänä syksynä. Puinnista kestää ainakin kaksi viikkoa, ennen kuin juolavehnä on riittävän lehtevää onnistuneen glyfosaattiruiskutuksen kannalta. Perusglyfosaatteja käytettäessä on odotettava vielä kaksi viikkoa ruiskutuksesta ennen kuin maata voi muokata.

Syksyisen torjunnan kannalta on otettava huomioon, että glyfosaatti tehoaa, kunhan kasvusto on vihreä, sula ja kuiva. Yöpakkaset eivät siis estä glyfosaatin käyttöä. Mikäli lohko on aikomus muokata vielä syksyllä, on mahdollista säästää aikaa käyttämällä Roundup Powermaxia. Roundup Powermaxin käytön jälkeen lohko on syyskäytössä mahdollista muokata 5 vuorokauden kuluttua käsittelystä torjuttaessa juolavehnää. Lämpimällä ilmalla muokkaus voidaan tehdä jo 2 vuorokauden kuluttua Roundup Powermax –käsittelystä. Roundup Powermaxia käytettäessä tulee huomioida, että tuote sisältää tarvittavat kiinniteaineet itsessään, eikä se tarvitse erillistä kiinniteainelisäystä. Roundup Powermaxin lisäaineistus on suunniteltu parantamaan glyfosaatin imeytymistä erityisesti viileissä oloissa, jolloin tehoa kestorikkakasveihin saadaan perusglyfosaatteja luotettavammin.

Glyfosaattia käytetäessä käyttöliuoksen kannattaa olla mahdollisimman väkevä eli toisin sanoen ruiskutusvettä tulee olla suhteessa glyfosaattiin vähemmän kuin muun tyyppisiä kasvinsuojeluaineita käytettäessä. Sopiva määrä vettä on 100-200 litraa per hehtaari ja varsinkin glyfosaatin alimmilla käyttömäärillä kannattaa käyttää vähäistä vesimäärää.

K-maatalouden valikoimasta löytyy Roundup Powermaxin lisäksi uusi tuote Glyphomax 480 g/l, joka on väkevimmän tyypin nestemäinen glyfosaatti. Myös Glyphomax sisältää itsessään kiinnitteen ja Glyphomax -käsittelyn jälkeen maanmuokkaus on mahdollista 10 vuorokauden kuluttua. Muita valikoiman tuotteita ovat Ranger XL -360 g/l sekä Roundup Biactive 360 g/l –glyfosaatit sekä 1l pakkauksissa saatavilla oleva Roundup Bio.

Tutustu kasvinsuojeluaineiden valitsimeen »