Clearfield-öljykasveilla puhdasta satoa

Julkaistu 21.07.2017 klo 11.48 | Päivitetty 07.08.2017 klo 12.43

Clearfield- viljelymenetelmään jalostettuja öljykasvilajikkeita on saatavilla niin kevätrypsin, kevätrapsin kuin syysrapsinkin viljelyyn. Menetelmän edut verrattuna muihin tuotantotapoihin ovat kiistattomat. Tämän osoittaa erityisen vahva rikkateho ja myös markkinoille tulleet uudet Clearfield-menetelmän lajikkeet. 

Liikkeellä on myös vaihtelevaa, ja osin väärääkin tietoa Clearfield-menetelmästä ja jääntikasveista ongelmarikkoina. Noudatettaessa kestävää torjunta-aineiden käyttöä ja Clearfield-menetelmän viljelyohjetta, ei ongelmia esiinny. Clearfield-menetelmä on perinteisin jalostusmenetelmin kehitetty, eikä kyseessä ole GMO- eli geenimuunneltu kasvi. Clearfield-öljykasvien satotasot kestävät myös vertailun muihin lajikkeisiin täysin, eivätkä puheet alemmasta sadosta pidä paikkansa. Kasvukausi ja muut ulkoiset tekijät vaikuttavat öljykasvien satotasonvaihteluun eri vuosien välillä. 

Clearfield-öljykasvin jälkeen rikkatorjuntaan tulee käyttää jotain muuta kuin gramma-ainetta. Tämä on muutenkin jo selvää, jotta mm. resistenssien pihatähtimö- että pillikekantojen muodostumiselta vältytään. Rikka-aineina siis useat eri valmisteet toimivat tässä erittäin hyvin, tuotteista esimerkiksi K-Trio, K-MCPA, Cantor ja Mustang Forte toimivat erityisen hyvin. 

Liitteenä myös ohje Clearfield -jääntirypsien- ja rapsien torjunnasta. Mikäli epäilet torjunta-ainevalintaa, voit aina myös olla yhteydessä Clearfield-öljykasvin sinulle myyneeseen maatalouskauppaan. '

Clearfield mahdollistaa öljykasvinviljelyn monella lohkolla, joissa se ei muuten ole lainkaan mahdollista. Perinteisistä ongelmarikoista mm. pihatähtimö, peippi, pillike ja tatarlajit tulevat torjutuksi todella hyvin. Lisäksi samalla käsittelyllä saadaan torjuttua myös heinämäiset rikat, jääntivilja sekä hukkakaura. Clearfield -menetelmä on ainoa, jolla on mahdollinen torjua myös ristikukkaiset muut rikkakasvit rypsin- tai rapsin seasta. Torjumatta nämä vievät merkittäviä määriä ravinteita ja syysöljykasveilla aiheuttavat haitallista kilpailua, kasvupisteen kohoamista ja näinollen heikentävät talvehtimisen edellytyksiä.