Ajankohtaista viljojen ja öljykasvien kasvinsuojelussa

Julkaistu 30.06.2017 klo 13.19 | Päivitetty 30.06.2017 klo 14.46

Alkukevään kuivuuden jälkeen sää on ollut kesäkuussa runsassateinen ja toisaalta lämpökin on riittänyt tarpeeksi, jotta kevätviljojen kasvustot ovat monin paikoin todella reheviä. Kasvun jatkuessa nopeana, korrensääteen käyttö on monessa tapauksessa todella hyödyllinen toimenpide.

K-maatalouden uutuuskorrensääde Medax Max sopii kaikille viljoille ja toimii muita korrensääteitä viileämmässä. Joustavan käyttöajankohtansa ansiosta Medax Maxista saadaan hyötyä jo varhain, pensomisen puolivälissä ruiskutettuna, kuten oheiset kuvat tältä kesältä osoittavat. Varhaiset ruiskutukset ovat parantaneet kasvustorakennetta ja pitäneet kasvuston matalampana ja samalla parantaneet juuriston kehitystä. Toisaalta Medax Max on mahdollista ruiskuttaa lippulehdelle asti (kauralla nelisolmuvaiheelle asti) ja saada vielä tuolloinkin vahva korrensäädevaikutus.

Joustavuuden ansiosta on mahdollista vielä hieman odottaa parasta ruiskutusajankohtaa sään suhteen. Kevätviljoilla Medax Max annos 0,3 kg/ha tuo jo varsin hyvää tehoa. Ohralla suosittelemme myöhäiseen korrensäädekäsittelyyn viimeistään ensimmäisten vihneiden tullessa esiin Terpalia, jolloin ehkäistään tähkien katkeamista tuleentumisen edetessä. Terpalin käyttömäärä lajikkeen lakoherkkyydestä ja maalajista riippuen 0,5 – 1,5 l/ha.

Sään jatkuessa kosteana myös kasvitauteja esiintyy runsaampana. Ohran verkkolaikkua esiintyykin jo monin puolin maata. Korrensäädekäsittelyn yhteydessä on mahdollista tehdä tautitorjunta esimerkiksi Comet Pro + Prosaro –yhdistelmällä joka tehoaa hyvin tai erinomaisesti kaikkiin viljojen merkittäviin taudinaiheuttajiin. Comet Prolla on myös osoitettu olevan kasvin fysiologista stressiä lievittäviä vaikutuksia.

Kysy K-maataloudesta myös Mobius FX:stä, joka on kolmen tehoaineen riittoisa pakettiratkaisu viljojen tautitorjuntaan!

Öljykasvikasvustot ovat eteläisessä Suomessa umpeutumassa, joten juolavehnän valikoivan torjunta on suoritettava mahdollisimman pian. Juolavehnässä on n. 4-6 kasvulehteä, joten valikoivien aineiden, kuten Fusilade Maxin teho on nyt erittäin hyvä. Valikoivien valmisteiden varoaika (yleensä 90 vrk) on huomioitava.

Runsas kosteus lisää kukkivien tai kukkimaan alkavien öljykasvikasvustojen pahkahomeriskiä tulevien viikkojen aikana, joten tautitorjuntaan on syytä varautua. Oikea ajankohta on täyden kukinnan aikaan kun ensimmäiset terälehdet alkavat pudota, valmisteiksi sopivat Efilor tai Juventus. Ensimmäiset rapsikuoriaiset on havaittu Kaakkois-Suomessa, joten ainakin yhteen torjuntaruiskutukseen kannattaa varautua.