Reilu Teko -säkkikeräys käynnistyi

Julkaistu 16.05.2016 klo 11.20 | Päivitetty 17.05.2016 klo 9.39


Suomen 4H-liitto, Finland svenska 4H ja paikalliset 4 H-yhdistykset järjestävät jälleen Reilu teko –säkkikeräyksen. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi. Säkkikeräykseen osallistuvat myös K-maatalous, Hankkija, Raisoagro ja Tilasiemen. Säkkikeräys työllistää satoja nuoria eri puolilla Suomea. Säkkikeräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Reilu Teko –keräykseen otetaan Yaran lannoitesäkit, lannoitelavojen suojahuput sekä K-maatalouden, Hankkijan, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit. Muiden toimijoiden säkkejä ei tähän keräyksen hyväksytä, koska he eivät osallistu rahoitukseen.

Keräys toteutetaan siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on lähes jokaisessa kunnassa, yhteensä noin 300. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Lajittelun ja pakkaamisen hoitavat 4H-nuoret ja Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön.

Tärkeää työtä ympäristön hyväksi

Viime vuonna keräys tuotti lähes 600 tonnia muovia, talteen saatiin kaksi kolmasosaa maatiloille toimitetuista säkeistä. 4H-nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975, yhteensä yli 35 miljoonaa kiloa. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit käytetään uusiomuovin raaka-aineeksi. Ilman Reilu Teko -keräystä säkit päätyisivät kaatopaikoille.

Säkkejä kerätään koko maassa touko-elokuun aikana. Keräysajat ja -pisteet

Säkkikeräyskuulumisia voi seurata sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter, Instagram): #ReiluTeko .