Kasvukausi jopa kaksi viikkoa edellä viime vuotta

Julkaistu 03.06.2016 klo 13.16

K-maatalouden kasvuasteseurannasta voidaan havaita kasvukauden olevan jopa 10 – 14 vuorokautta viime vuotta edellä. Lämpösummakertymä oli 30. toukokuuta 255 astetta, kun viime vuonna vastaava lämpösumman kertymä saavutettiin vasta 13. kesäkuuta. Kasvukauden kertymä on nyt korkein vuoden 1993 jälkeen ja toiseksi korkein koko tilastointijaksolla (vuodet 1990 - 2016).

Sademäärä ja lämpösumma

Kasveille nopea kehitys ei ole pelkästään hyvästä. Kanta-Hämeessä ja osin Pirkanmaalla kärsitään jopa kuivuudesta, kun koko toukokuun sademäärä oli vain reilut 20 mm. Vettä kaivattaisiin kipeästi, ja orastuminen on jäänyt osalla lohkoja vaillinaiseksi kuivuuden vuoksi.

Kasvustostressi havaitaan usein fysiologisina oireina, kuten lehtien käpertymisenä. Stressaantuneen kasvuston kohdalla tulee välttää ruiskutuksia etenkin kuumimpaan aikaan, ja mieluiten ajoittaa ne yöaikaan, jolloin ilman suhteellinen kosteus on korkein. Lisästressiä voi ehkäistä mm. huolehtimalla kasvin hiventen saannista YaraVita Mancozin –lehtilannoitetta käyttämällä.

Stressaantuneeseen kasvustoon ei myöskään kannata ruiskuttaa vahvoja useiden aineiden tankkiseoksia polttovioitusten välttämiseksi. 

Muista tarkkailla myös kirvoja »