Kasvitautien ja laon torjunta on nyt ajankohtaista

Julkaistu 21.06.2016 klo 17.24 | Päivitetty 21.06.2016 klo 21.53

Sateinen sää on suosinut kasvitautien leviämistä. Varmista satosi laatu ja suuruus torjumalla taudit ja lakoutuminen K-maatalouden laadukkailla tautitorjunta-aineilla ja korrensääteillä. Esimerkiksi K-maatalouden koetilan 10 vuoden kokeissa tehokas tautitorjunta toi ohralla keskimäärin 900 kg/ha sadonlisän! Yli 1000 kg/ha sadonlisiä saatiin kolmena vuonna kymmenestä.

Tautitorjunta-aineista strobiluriinit tuovat pitkäkestoista ja laajatehoista tautisuojaa. Triatsolit puolestaan tuovat nopeaa tehoa alkavaan tautisaastuntaan. Käytä strobiluriinitautiainetta aina yhdessä muun tyyppisen aineen, kuten triatsolin kanssa resistenttien tautikantojen muodostumisen välttämiseksi. Laajatehoinen yhdistelmä tautitorjuntaan on Comet Pro + Prosaro joka tehoa hyvin tai erinomaisesti kaikkiin viljojen taloudellisesti merkittäviin taudinaiheuttajiin. Comet Prolla on myös osoitettu olevan kasvin fysiologista stressiä lievittävä vaikutus.

K-maatalous on ensimmäisenä Suomessa tuonut markkinoille uuteen SDHI –tehoaineryhmään kuuluvaa biksafeeniä sisältävän Siltra Xpron. Laajan tautitehon lisäksi Siltra Xprolla on kasvien stressioireita lievittävä vaikutus, mikä edesauttaa sadonmuodostusta myös matalan tautipaineen oloissa. SDHI-tehoaineet ovat merkittävä uutuus viljojen tautitorjuntaan, sillä niiden käyttö osana monipuolista tautitorjuntaa ehkäisee resistenttien tautikantojen muodostumista.

Tunnista kasvitaudit täältä.

Tautitorjunnan yhteydessä on järkevää suorittaa laontorjunta esim. Terpalilla tai Trimaxxilla, jos kasvusto on rehevää tai lajike laolle altis. Terpal on kahden tehoaineen hellävarainen ja tehokas kasvunsääde vehnälle, rukiille ja ohralle. Laontorjunta tehdään ohralla ja vehnällä Terpalilla kun lippulehti on kokonaan näkyvissä. Valitse annoskoko lajikkeen mukaan, ohralajikkeiden annostaulukko löytyy Viljelyoppaasta. Myöhäisessä vaiheessa ruiskutettuna Terpal myös ehkäisee ohralla tähkien katkeamista. Tuttua ja tehokasta trineksapakki-etyyliä sisältävä Trimaxx puolestaan sopii kaikille viljoille.